Pomozte při průzkumu českých hráčů on-line her
Novinka Pomozte při průzkumu českých hráčů on-line her

Pomozte při průzkumu českých hráčů on-line her

Redakce

Redakce

18

Dotazník vyplníte on-line a neměl by zabrat více než 15 minut. Pomůžete tím skupině mladých výzkumníků z brněnské Masarykovy univerzity.

Reklama

Skupina mladých výzkumníků z brněnské Masarykovy univerzity nadšených do nových technologií hledá hráče a hráčky MMO her ochotné podělit se o svoje zkušenosti. Následující tři roky se budeme v rozsáhlém průzkumu zabývat online hrami, jejich hráči i avatáry. Na rozhovory s padesátkou českých hráčů a hráček, které jsme provedli loni na podzim, nyní navazuje první dotazník.

Pokud máte čas a chuť pomoci popsat fenomén MMO a české komunity, která jej obklopuje, oceníme vaši snahu a zájem. Pro účastníky jsme připravili tombolu o hodnotné ceny! Bližší informace a vstup do dotazníku najdete na našem FB profilu nebo přímo na http://ivdmr.fss.muni.cz/MMO.

"Chceme zkoumat, co ovlivňuje změny hraní v průběhu času. Jde nám jak o motivace, tak o životní okolnosti a některé osobní charakteristiky. Jde o poměrně rozsáhlý tříletý projekt, který má dvě komponenty: kvalitativní a kvantitativní. V první – kvalitativní – fázi jsme provedli poměrně rozsáhlé rozhovory se zhruba padesátkou českých hráčů MMO a chystáme se na jejich podrobnou analýzu. Zajímalo nás přitom, jaké hry hrají, jak je začleňují do svého běžného života, co je pro ně při hraní důležité, jak se rozhodují a podobně," vysvětlila Kateřina Škařupová.

"Druhá fáze je kvantitativní longitudinální studií – tzn. jde o dotazníkové šetření na mnohem větším vzorku, které si klade za cíl vyzpovídat tytéž osoby celkem třikrát, vždy po šesti měsících. Během práce na dotazníku jsme vycházeli jednak z toho, co nám řekli respondenti v rozhovorech, a zároveň z toho, co o hraní MMO píše zahraniční vědecká literatura. Je přitom důležité podotknout, že nemáme v úmyslu zaměřovat se primárně na negativní stránky hraní her, jak je to v médiích obvyklé. Jako sociální vědci bychom rádi celý fenomén prozkoumali komplexně a popsali všechny jeho stránky, tedy i ty pozitivní, a mimo jiné tak i možná pomohli zmírnit paniku, která zachvacuje rodiče, jejichž děti tráví čas u počítače."

Otázky a komentáře směřujte na Káču Škařupovou (skarupov@fss.muni.cz). Budeme moc rádi, i když tuhle informaci pošlete dál – svojí guildě, klanu, spoluhráčům...

Děkujeme moc a těšíme se na vaše odpovědi,Kača Škařupová, Lukas Blinka a David Šmahel

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama