Přehled HW novinek z 1. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 1. týdne

Přehled HW novinek z 1. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

21
Platformy Windows PC

RTX 4070 Ti vydána a otestována, Intel představil nové modely 13. generace.

Reklama

Konferencím AMD, Nvidie a Sony v rámci veletrhu CES jsme věnovali samostatné články.

RTX 4070 Ti je venku

V úterý na CES Nvidia oznámila grafickou kartu RTX 4070 Ti, třetí přírůstek do generace Ada Lovelace po RTX 4090 a RTX 4080. Jak už jsme několikrát psali, 4070 Ti je úplně stejná karta jako v říjnu zrušená 4080 12GB, pouze nese jiné číselné označení a 100 dolarů nižší cenovku, která je stanovena na 800 dolarů. Problém je, že Nvidia nevytvořila žádnou Founders edici, takže prakticky žádné karty za takovou cenu neexistují a modely partnerů bývají minimálně o desítky dolarů dražší, a to se bavíme pouze o Americe, v Evropě jsou všechny karty výrazně dražší.

Hned ve středu byly vydány recenze a karta dorazila na trh ve čtvrtek, takže už se můžeme podívat na testy třetích stran. Výsledek se samozřejmě liší hra od hry, ale v průměru je ve 1440p přibližně na úrovni RTX 3090 Ti, ve 4K pak spíš výrazněji pod ní, což je pravděpodobně způsobeno menší VRAM a nižší propustností. V ray tracingu je 4070 Ti opět na úrovni 3090 Ti, což ji umisťuje mezi konkurenční Radeon RX 7900 XT a 7900 XTX.

Rozhodně nejde o kdovíjak výhodnou kartu, zvlášť oproti už tak dost špatně naceněnému Radeonu RX 7900 XT. Uvidíme, jak si karta povede prodejích, výkonnější RTX 4080 totiž docela propadla. Zajímavé bude také sledovat, jak dopadnou nadcházející nižší modely, které dorazí v průběhu roku.

Intel představil nové modely procesorů 13. generace

Společnost Intel oficiálně představila hned řadu nových modelů 13. generace. Stávající "K" a "KF" modely doplnily procesory s označením "F" a úplně bez písmene, včetně těch s nižší číslovkou. Modely bez označení "K" nelze přetaktovat a mají trochu nižší frekvence. Na přehlednou tabulku se můžete podívat níže. Důležité je zmínit, že všechny procesory od Core i5-13600 níž jsou postavené na architektuře Alder Lake, nikoli na nejnovějším Raptor Lake.

Zdroj: Intel
Zdroj: Intel

Všechny uvedené modely už jsou v prodeji, a to i v tuzemských obchodech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama