Přehled HW novinek z 10. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 10. týdne

Přehled HW novinek z 10. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Windows PC

Údajné datum vydání RTX 4070, AMD nechtělo vytvořit konkurenci pro RTX 4090.

Reklama

Uniklo datum vydání RTX 4070

Už dříve se mluvilo o tom, že další model z řady grafických karet RTX 40, v podobě RTX 4070, by měl dorazit v dubnu. Nyní však přišel leaker s přezdívkou hongxinx2020 s přesným datem. RTX 4070 podle něj vyjde 13. dubna, tedy přibližně za měsíc. Oznámení by nejspíš mohlo proběhnout na akci GTC, kde bude mít 21. března prezentaci šéf Nvidie Jensen Huang.

Připomenu, že podle údajných specifikací by měla RTX 4070 nabídnout 5 888 CUDA jader (stejný počet jako 3070) a 12 GB GDDR6 paměti se 192bitovou sběrnicí. TDP se odhaduje na 200 W, což nezní vůbec špatně. Otázka ale zní, jaký bude celkový výkon a samozřejmě cena.

AMD podle svých slov mohlo konkurovat RTX 4090, ale nechtělo

Poněkud zvláštního vyjádření se dopustil viceprezident AMD Rick Bergman v rozhovoru pro ITMedia, informoval o tom magazín Wccftech. Jak určitě víte, zatím nejvyšší model nové řady Radeon RX 7900 XTX konkuruje výkonem spíš RTX 4080 a na nejvyšší kartu od Nvidie nedosahuje (nutno dodat, že má taky úplně jinou cenu). V rozhovoru tak padla celkem logická otázka, proč AMD nevytvořilo ještě výkonnější produkt. Na to Bergman odpověděl, že vytvořit takový produkt je možné, ale nebylo by to z pohledu této firmy strategické rozhodnutí. Jako důvody pro upuštění od takovéto karty zmiňuje především vysokou spotřebu.

Ačkoli takové vysvětlení dává určitý smysl, působí to trochu jako alibismus pro aktuální situaci, kdy jsou lidé z RDNA 3 spíš zklamání (byť za to do velké míry mohou "zaručené leaky" o obrovských výkonnostních posunech). Pokud by konkurenci pro RTX 4090 skutečně AMD momentálně dokázalo vyrobit, je poněkud nepravděpodobné, že by si to nechalo ujít. Nejvyšší model od Nvidie se prodává stále velmi dobře, "vlajkové lodě" mají přece jen vždy svou skupinu zákazníků, která jde po tom nejlepším. A právě tu si v tuhle chvíli AMD nechává uniknout.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama