Přehled HW novinek z 10. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 10. týdne

Přehled HW novinek z 10. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

9
Platformy Windows PC

Benchmarky Radeonu RX 6700 XT, ochrana RTX 3060 zatím nebyla prolomena a Radeon RX 6700 by mohl mít 12 GB VRAM.

Reklama

První benchmarky Radeonu RX 6700 XT

Přestože vydání grafické karty Radeon RX 6700 XT od AMD nás čeká až 18. března, magazín Wccftech už nyní přinesl informace o výkonu této karty. Dostal se totiž k benchmarkům, které následně převedl do přehlednější podoby web Videocardz. V podstatě se potvrdilo to, co ukázalo přímo AMD na své prezentaci. Karta je v prakticky stejně výkonná jako konkurenční RTX 3070, v některých hrách je lepší, ale v jiných zase horší. Hodně záleží také na tom, jestli je hra sponzorovaná Nvidií nebo AMD.

Přehled HW novinek z 10. týdne

Podívat už se můžeme také na výkon se zapnutým ray-tracingem. Podle očekávání AMD pořád na Nvidii ztrácí, ale RX 6700 XT si ve výsledku nevede tak špatně. Je zhruba o 20 % horší než RTX 3070 a o 10 % horší než RTX 3060 Ti.

Přehled HW novinek z 10. týdne

Důležitá bude opět dostupnost, která by podle kanálu RedGamingTech měla být lepší než u předchozích karet od AMD. Přesto bychom ale údajně měli očekávat jen několik tisíc karet pro celou Evropskou unii.

Radeon RX 6700 má možná nakonec 12 GB VRAM

U AMD ještě zůstaneme. Díky zápisu v databázi Eurasijské ekonomické komise se opět dozvídáme o dosud nevydané grafické kartě. Tentokrát jde o společnost ASUS, která si kromě několika modelů Radeonu RX 6700 XT zaregistrovala také RX 6700 (bez „XT“) s 12 GB VRAM.

Přehled HW novinek z 10. týdne

To je poměrně zajímavá zpráva, protože několik modelů tohoto GPU už se v databázi sice objevilo, ale vždy pouze se 6 GB VRAM. Změnilo tak AMD plány nebo už od začátku chtělo vydat RX 6700 ve dvou variantách? To zatím není jasné, ale předpokládáme, že je to právě tato karta, která vyjde jako další.

Ne, ochrana proti těžařům u RTX 3060 nebyla prolomena

Poněkud znepokojivé zprávy ohledně grafické karty RTX 3060 se objevily tento týden, kdy byla údajně prolomena ochrana proti těžařům, která snižovala efektivitu těžení Etherea o 50 %. Čínský těžař totiž dosáhl na hash rate 45 MH/s, což je plný výkon RTX 3060.

Jak se ale brzy ukázalo, není to tak úplně pravda. Tento těžař totiž netěžil měnu Ethereum, ale Conflux. Jinými slovy, ochrana stále prolomena nebyla, což je pochopitelně dobrá zpráva. Ve výsledku nám to však může být celkem jedno, protože tyto grafické karty prakticky nikde nejsou dostupné.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama