Přehled HW novinek z 11. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 11. týdne

Přehled HW novinek z 11. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Vysoká cena RTX 4070, nové informace o 14. generaci Intel Core.

Reklama

RTX 4070 bude zřejmě velmi drahá

Zatím nejnovější model GPU od Nvidie je RTX 4070 Ti, jež vyšla v lednu. Pomalu tak vyhlížíme další grafiku, kterou by měla být RTX 4070 (bez Ti). Ta by podle informací magazínu Videocardz měla dorazit 13. dubna. Zajímavé je, že embargo na recenze podle všeho bude rozdělené. Zatímco hodnocení modelů dostupných za oficiální cenu může být zveřejněno už 12. dubna, recenze dražších verzí až v samotný den vydání. Právě cena se ale v posledních dnech v souvilosti s touto kartou skloňuje zdaleka nejvíc.

Youtuber z kanálu Moore's Law is Dead totiž v novém videu tvrdí, že podle jeho zdrojů by mohlo být MSRP stanoveno na 749 dolarů, což je jen o 50 $ méně než cena RTX 4070 Ti. Dražší modely by pak mohly dosáhnout právě i na hodnotu 799 dolarů. Zatím všem kartám z řady RTX 40 byla přiřazena opravdu vysoká cena, ale tohle by byl zatím asi největší přešlap Nvidie. Podle úniků má mít 5 888 CUDA jader, stejně jako RTX 3070, výkon tak nebude o moc lepší než u předchůdce. Obecně se očekává, že by mohla zapadnout mezi RTX 3080 a 3080 Ti. Uvidíme tedy, jak to nakonec celé dopadne.

Arrow Lake v první půlce příštího roku, letos Raptor Lake refresh

Stránka Benchlife přišla s novými informacemi ohledně nadcházejících procesorů Intelu. Stejně jako několik předchozích zdrojů tvrdí, že Meteor Lake pro desktopy je zrušený, místo něj má přijít rovnou Arrow Lake, který by měl být postaven na procesu Intel 20A. Novou generaci budou pohánět P-jádra Lion Cove a E-jádra Skymont, grafický čip by měl být na bázi Arc Alchemist. Společně s Arrow Lake podle všeho dorazí také nový socket v podobě LGA 1851 (čipsety Z890, B860 a H810). Zdaleka nejzajímavější je však informace, že by 14. generace procesorů Intel Core mohla dorazit už v první polovině příštího roku. Dosud se o Arrow Lake mluvilo spíš v souvislosti s koncem roku 2024.

Zdroj: Benchlife
Zdroj: Benchlife

Letošek by neměl zůstat úplně bez nových CPU, stále přetrvávají zprávy o tom, že Intel chystá refresh aktuální generace Raptor Lake. Mělo by jít však pouze o mírné navýšení taktů, případně přidání několika E-jader navíc.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama