Přehled HW novinek z 12. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 12. týdne

Přehled HW novinek z 12. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Windows PC

Další odklad RTX 3080 Ti, plány Intelu a nové informace o RTX 3070 Ti.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

RTX 3080 Ti opět odložena

Čím jiným bychom začali než pomalu tradiční částí o grafické kartě RTX 3080 Ti. O tomto GPU se spekuluje již spoustu měsíců, nejprve se mluvilo o vydání v průběhu ledna, poté se zmiňoval obrovský odklad. Znovu se o kartě začalo mluvit před pár týdny, kdy kanál RedGamingTech informoval o vydání v půlce dubna, které se poté změnilo na konec dubna. Bohužel, ani to není finální termín, protože RTX 3080 Ti byla údajně znovu interně odložena, a to tentokrát o celý měsíc. Podle RedGamingTech má karta vyjít nejdřív na konci května, ale klidně to může být i později.

Opět připomenu specifikace, které mají být velmi podobné RTX 3090, jediná větší nevýhoda bude poloviční kapacita VRAM (12 GB) a spekulovaná cenovka je 999 dolarů.

Intel představil své budoucí plány

Společně s příchodem nového ředitele Intelu Pata Gelsingera společnost přichystala akci s názvem Intel Unleashed. Na ní firma oznámila své plány, které se týkaly především jejich továren a budoucích procesorů.

Přehled HW novinek z 12. týdne

I přes současnou nevýhodu s horším výrobním procesem Intel tvrdí, že bude nadále své továrny používat. V této době je to totiž naopak výhoda, protože zatímco AMD se trápí s nedostatkem výrobní kapacity u TSMC, Intel si může své čipy vesele vyrábět ve svých vlastních továrnách. Kapacity už ale nebude mít jenom pro sebe, protože společnost zároveň oznámila, že spouští projekt Intel Foundry Services, díky kterému bude nabízet své výrobní procesy ostatním firmám.

Přehled HW novinek z 12. týdne

Gelsinger zároveň potvrdil příchod 7nm procesorů s označením Meteor Lake, které však mají vyjít až v roce 2023. Zároveň s touto generací přejde na čipletovou architekturu, kterou už nyní používá AMD.

Nové spekulace o RTX 3070 Ti

S poslední zprávou se ještě vrátíme k Nvidii. Kromě RTX 3080 Ti se teď začíná mluvit také o RTX 3070 Ti. Tuto kartu před pár dny zmínil magazín Videocardz, který odhalil možné specifikace. Jak ale můžete vidět níže, oproti RTX 3070 zde není žádný výrazný nárůst. Navíc má mít 3070 Ti opět pouze 8 GB VRAM s tím rozdílem, že půjde o rychlejší GDDR6X. Server Uniko’s Hardware poté přišel s informací, že by měly být dostupné dvě varianty (8 GB a 16 GB). Videocardz však uvádí, že ví pouze o jedné variantě.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

Uvidíme, co je nakonec pravda. Jisté není ani datum vydání. Podle Videocardz je stanoveno na květen a karta tak vyjde společně s RTX 3080 Ti. Kanál RedGamingTech naopak tvrdí, že 3070 Ti vyjde velmi pravděpodobně ještě později.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama