Přehled HW novinek z 15. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 15. týdne

Přehled HW novinek z 15. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

12
Platformy Windows PC

O RTX 4070 není moc velký zájem, AMD se chlubí videopamětí.

Reklama

RTX 4070 je stále dostupná za oficiální cenu

Ve středu dorazila na trh grafická karta RTX 4070, čemuž jsme věnovali samostatný článek. Verdikty v recenzích byly poměrně pozitivní, ale vypadá to, že zákazníci z cenovky 599 dolarů příliš nadšení nejsou.

Běžný jev v podobě vyprodání první várky GPU totiž vůbec nenastal, RTX 4070 je prakticky ve všech státech stále skladem, a to nejenom dražší modely, ale také ty nejlevnější. I v Česku byste našli hned několik karet, které se prodávají za MSRP (u nás 15 699 Kč), některé modely jsou dokonce i levnější.

AMD vyzdvihuje vysokou kapacitu VRAM svých karet

Videopaměť je velké téma posledních týdnů, neboť se ukazuje, že nové hry jsou na ni čím dál náročnější. Společnost AMD tak využila situace a vydalo článek na blogu, kde se mimo jiné chlubí právě vysokou kapacitou VRAM u svých karet. A v tomhle ohledu mají čím, protože v nové generaci je to 24 GB (7900 XTX) proti 16 GB (4080) a 20 GB (7900 XT) proti 12 GB (4070 Ti).

Zdroj: AMD
Zdroj: AMD

I RDNA 2 má oproti RTX 30 navrch téměř u všech modelů, AMD samozřejmě vyzdvihuje především high-end v podobě karet RX 6800 XT a 6950 XT, které mají shodně 16 GB a v poslední doby jejich ceny klesají. Je to nyní v podstatě jediná odpověď AMD na nižší modely od Nvidie, počínaje RTX 4070. Na nové karty z generace RDNA 3 totiž teprve čekáme a mluví se o tom, že dorazí nejdříve v červnu, když už by mohla mít Nvidia venku prakticky celý lineup.

Zen 6 má používat 2nm výrobní proces

Je to teprve přibližně půl roku, co je venku Ryzen 7000, nová generace postavená na architektuře Zen 4, už od vydání se ale hojně spekuluje o nadcházejících řadách procesorů od AMD. Magazín Wccftech před pár dny informoval o uniklém popisu práce jednoho ze zaměstnanců AMD, který se stará o řízení spotřeby pro serverové procesory.

Od března do prosince 2020 pracoval na jádrech Zen 4 s označením Persephone, zajímavější jsou ale další dva údaje. Od ledna do prosince 2021 pracoval na jádrech Zen 5 s kódovým označením Nirvana a od ledna tohoto roku pracuje na jádrech Morpheus, které mají být použité v generace Zen 6. Ta bude podle popisu používat 2nm proces, což je informace, kterou jsme dosud nevěděli.

Zdroj: Wccftech
Zdroj: Wccftech

Vzhledem k časovému rozpětí to zároveň vypadá, že Zen 5 by (minimálně pro servery) teoreticky mohl vyjít už letos, což je rozhodně mnohem dříve, než se očekávalo. Budeme si ale muset počkat, jestli se to nakonec potvrdí, nebo bude AMD pokračovat v klasickém dvouletém cyklu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama