Přehled HW novinek z 15. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 15. týdne

Přehled HW novinek z 15. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Nvidia chystá vlastní procesor a novou verzi RTX 3060, AMD vydává APU Cezanne.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Nvidia pracuje na vlastním procesoru

Společnost Nvidia měla před pár dny poměrně dlouhou konferenci. Věnovala se však spíš profesionálním produktům, které běžné zákazníky příliš nezajímají. Nicméně, i tak jsme se dozvěděli nejednu informaci, která by určitě mohla zajímat i vás.

Nvidia totiž pracuje na vlastních procesorech. Pochopitelně ale nepůjde o přímou konkurenci AMD a Intelu, pro výrobu CPU totiž bude používat architekturu ARM (už loni Nvidia oznámila odkoupení společnosti, která tuto technologii vlastní, ale čeká se na schválení). Mělo by jít o procesory určené pro servery, nesou označení Grace a na trh by se měly podívat v roce 2023.

K této příležitosti společnost uveřejnila celou roadmapu, ze které se dozvídáme alespoň rok vydání nových grafických karet. Nástupce aktuální generace Ampere vyjde příští rok. Oficiální název zatím neznáme, ale podle leaků to bude Lovelace.

Přehled HW novinek z 15. týdne

Další generace pak přijde v roce 2024 a už by mělo jít o čipletovou architekturu (na rozdíl od AMD, které čiplety s velkou pravděpodobností využije už příští rok u RDNA 3). Dříve se mluvilo o tom, že by tato architektura měla nést název Hopper, ale vzhledem k tomu, že procesory, které vyjdou za 2 roky, nesou označení Grace (křestní jméno matematičky Hopper), tak už to není úplně jisté.

AMD vydalo nová APU Cezanne

APU Cezanne se dostala na trh už v lednu, kdy byly vydány Ryzeny 5000 s označením „U“ a „H“, ty jsou však určeny výhradně pro notebooky. Nyní AMD konečně vydalo také desktopové verze, ale nejásejte předčasně, jsou zatím k dispozici pouze pro OEM, takže běžní zákazníci se k nim nedostanou jinak, než že koupí už sestavený počítač. Zároveň ale společnost potvrdila, že později v tomto roce se začnou prodávat i samostatně.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

Projdeme si jednotlivé modely, jsou celkem 3. Ryzen 3 5300G se 4 jádry/8 vlákny nabídne základní takt 4,0 GHz a boost na 4,2 GHz. Ryzen 5 5600G má 6 jader/12 vláken na frekvenci 3,9 GHz s boostem na 4,4 GHz. Nejvyšší model Ryzen 7 5700G disponuje 8 jádry/16 vlákny se základním taktem 3,8 GHz a boostem až na 4,6 GHz. Všechny modely mají shodné 65W TDP, přičemž budou k dispozici také verze s označením „GE““, které mají o něco nižší základní takty, ale díky tomu také TDP pouhých 35 W.

Nvidia chystá novou verzi RTX 3060

Krátká zpráva na závěr ohledně Nvidie. Omezení hash-ratu na jejich grafické kartě RTX 3060 sice nevydrželo příliš dlouho, ale firma to nevzdává. Podle webu HKEPC už se chystá nová varianta, která ponese označení GA106-302 (namísto původního GA106-300). Tato verze by měla jen vrátit limit pro těžení kryptoměn, jinak bude úplně stejná, a měla by kompletně nahradit aktuální variantu.

Leaker kopite7kimi ještě dodává, že Nvidia plánuje udělat nové varianty u více karet. Uvidíme tedy, kdy se tak stane a jak dlouho tentokrát omezení vydrží.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama