Přehled HW novinek z 16. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 16. týdne

Přehled HW novinek z 16. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

12
Platformy Windows PC

AMD vydalo Radeon RX 6400, ceny grafik už jsou téměř na MSRP.

Reklama

AMD potichu vydalo novou entry-level grafickou kartu

Bez jakéhokoli dřívějšího oznámení vydalo AMD 20. dubna "novou" grafickou kartu z řady RX 6000. Uvozovky zde nejsou náhodou, grafika Radeon RX 6400 už totiž vyšla v lednu, ale pouze pro OEM trh, nyní už je k dispozici také samostatně. Jde o nejlevnější model od AMD, který má oficiální cenovku stanovenou na 159 dolarů, o 40 dolarů méně než nepovedený Radeon RX 6500 XT. Nabízí 12 výpočetních jednotek, 16 MB Infinity Cache a základní takt 1 923 MHz s boostem na 2 321 MHz. Paměť nijak nepřekvapí, jde o 4 GB GDDR6 se 64bitovou sběrnicí. Karta se ale hlavně může chlubit velmi nízkým TDP, jež činí 53 W.

Zdroj: AMD
Zdroj: AMD

V prvních recenzích se potvrdilo to, co uvádí i samotné AMD. RX 6400 má o trochu vyšší výkon než GTX 1650. Jde tak zkrátka jen o entry-level GPU, na žádné náročné hraní to rozhodně není.

Ceny grafik dál klesají

Web 3DCenter přišel s další analýzou trhu s grafickými kartami v Německu a Rakousku. Z aktualizovaného grafu je aktuální tendence naprosto zřejmá, ceny od konce loňského roku postupně klesají a nyní už jsou velmi blízko MSRP. Karty od AMD jsou předražené "pouze" o 12 %, Nvidia o 19 %.

Zdroj: 3DCenter.org
Zdroj: 3DCenter.org

Vzhledem k tomu, že od vydání aktuální generace uplynulo už víc než rok a půl a nové grafiky se rychle blíží, to samozřejmě není žádná velká výhra, ale i tak je skvělé, že se trh postupně stabilizuje. V českých obchodech jsou ceny pořád vyšší než v zahraničí, nicméně do tuzemska tradičně doráží snižování cen se zpožděním.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama