Přehled HW novinek z 16. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 16. týdne

Přehled HW novinek z 16. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

4
Platformy Windows PC Xbox Xbox Series X|S

Hrozí nedostatek HDD i SSD, další informace o RTX 3070 Ti a 3080 Ti, FidelityFX na Xboxu.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Hrozí nedostatek HDD a SSD, využívá je nová kryptoměna

Nedostatek hardwaru, především grafických karet, to je téma, o kterém se mluví už od loňského podzimu. Příčin této situace je víc, ale jednou z nich je masivní nárůst hodnoty kryptoměn a s tím spojené skupování grafik těžaři. Jak se však nyní dozvídáme, tento problém už by se nemusel dotýkat jen GPU.

Vznikla totiž nová kryptoměna Chia, k jejíž těžbě se nevyužívá procesor nebo grafická karta, ale disk (ať už HDD nebo SSD). Právě i SSD se v dnešní době dají sehnat poměrně levně. Pokud se však ukáže, že umí efektivně těžit kryptoměnu Chia, jejich cena půjde nepochybně rapidním tempem nahoru.

Ostatně už se to taky děje. Zatím tedy pouze v Hong Kongu, kde podle webu HKEPC cena jednoho z modelů SSD narostla na trojnásobek. Je ale jen otázkou času, než se zvyšování cen projeví i ve zbytku světa. Pokud jste si tedy chtěli koupit nové SSD, neváhejte, protože v nejbližší době cena určitě klesat nebude.

Další informace o RTX 3070 Ti a 3080 Ti

Po nějaké době jsme se dočkali nových informací ohledně grafické karty RTX 3080 Ti a tentokrát i 3070 Ti.

Začneme ale s výkonnější kartou. Ta má totiž podle webu HKEPC vyjít 26. května. Stále platí, že nabídne podobné specifikace jako RTX 3090, ale pouze 12 GB GDDR6X VRAM. Předpokládaná cena je 999 dolarů.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

RTX 3070 Ti má jen o trochu lepší specifikace než 3070 a bohužel nenabídne ani větší kapacitu VRAM. Nový model má zůstat u 8 GB, ale aspoň půjde o GDDR6X a můžeme tak očekávat vyšší propustnost. Vydání je údajně plánováno na začátek června.

Xbox Series dostává podporu FidelityFX

Společnost AMD nevyrábí jen procesory a grafické karty pro PC, ale stojí také za vnitřnostmi konzolí. Není tedy divu, že i na ně se postupně dostávají funkce původně určené pro PC.

Jednou z nich je FidelityFX, což je kombinace různých efektů, jejímž výsledkem je jednoduše lepší kvalita obrazu. Nyní se tato technologie podívá také na Xbox Series X i S. Zatím není jasné, zda (případně kdy) se tak stane na PlayStationu 5, ale už z minulosti víme, že AMD má užší spolupráci se společností Microsoft, a je tedy logické, že se FidelityFX podívalo první právě na konzole Xbox.

Ještě malé upozornění, FidelityFX není to samé, co FidelityFX Super Resolution. Tato technologie je teprve ve vývoji a vyjde nejspíš až v druhé polovině tohoto roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama