Přehled HW novinek z 2. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 2. týdne

Přehled HW novinek z 2. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Nová technologie od Nvidie, RTX 3090 Ti se zpozdí.

Reklama

Nvidia představila technologii DLDSR

Ještě neuběhly ani dva týdny od oznámení Radeon Super Resolution od AMD a už tu máme další technologii, tentokrát od konkurenční Nvidie. Jde však o opačný systém než RSR, FSR či DLSS, které fungují jako upscale na vyšší rozlišení. Nová technologie s dlouhým názvem Deep Learning Dynamic Super Resolution (DLDSR) totiž naopak renderuje hru ve vyšším rozlišení a následně obraz downscaluje na cílové rozlišení. To má za výsledek ostřejší obraz a především jde o velmi účinnou metodu anti-aliasingu.

Přehled HW novinek z 2. týdne

Tzv. supersampling se ale ve hrách používá už dlouho. V čem je tedy výhoda DLDSR? Stejně jako DLSS používá umělou inteligenci za pomocí Tensor jader. Díky tomu by měl být výkon hodně podobný jako při nativním renderování cílového rozlišení. Nvidia to ukazuje na hře Prey, kde bylo dosaženo 145 FPS při nativním 1080p a 143 FPS při použití DLDSR ze 1620p na 1080p. Pro majitele Full HD monitorů jde tedy o výbornou technologii, kterou se určitě vyplatí zapnout.

RTX 3080 12 GB, další zbytečná karta

Spekulace se potvrdily a Nvidia v úterý oznámila "novou" grafickou kartu. Jde však pouze o mírně vylepšenou RTX 3080, která dostala 2 GB VRAM navíc (celkově tak má 12 GB) a trochu CUDA jader k dobru. Oznámení se obešlo bez větších fanfár a rovnou následovalo i vydání. Stejně jako v případě RTX 2060 12 GB jsme se ani nedočkali oficiální cenovky, jednotlivé modely se tak samozřejmě prodávají za přepálené ceny. Otázkou tedy zůstává, jaký vůbec mělo smysl takovou kartu vydávat? Nvidia v poslední době vytváří další a další modely, které aktuální situaci nijak nezlepší, pokud společnost nedokáže zajistit lepší dodávky. Na podrobnější shrnutí se můžete podívat ve videu níže. Co se týče výkonu, RTX 3080 12 GB se podle očekávání zařadila přesně mezi 3080 a 3080 Ti.

RTX 3090 Ti se opozdí

I poslední zpráva se týká Nvidie a nové grafické karty, tentokrát RTX 3090 Ti. Ta byla poprvé oznámena v rámci CES 2022, ale na konferenci bylo pouze řečeno, že více informací se dozvíme v průběhu ledna. Jenže to by nesměly plány Nvidie zhatit neočekávané potíže, o kterých informoval magazín TweakTown, jenž se odvolává na své vlastní zdroje. Podle nich byla produkce RTX 3090 Ti dočasně zastavena, ale neznají důvod. Na ten se následně svých zdrojů zeptal magazín Videocardz, jenž ve svém článku tvrdí, že jde o HW problém i potíže s BIOSem. Podrobnosti ale neznáme a není jasné, jak dlouho bude Nvidii trvat, než problémy vyřeší.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama