Přehled HW novinek z 20. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 20. týdne

Přehled HW novinek z 20. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

7
Platformy Windows PC

RTX 40 už v červenci, nové drivery pro AMD karty zvyšují výkon.

Reklama

Nvidia prý vydá novou generaci grafik už v červenci

Aktuální generace grafikých karet se chýlí ke konci, to samozřejmě není žádné překvapení. A vzhledem k tomu, že poslední rok a půl byl z pohledu zákazníků velmi špatný kvůli nedostatku zboží a vysokým cenám, všichni už netrpělivě vyhlíží generaci následující. Původně jsme měli za to, že vyjde někdy na podzim, konkrétně v září nebo říjnu, ale vypadá to, že plány se změnily. Alespoň to tvrdí známý insider kopite7kimi.

Ten totiž na Twitteru napsal, že grafických karet RTX 40 (s označením Lovelace) od Nvidie se dočkáme už "na začátku Q3", což znamená jediné – červenec. Asi málokdo čekal, že se americká společnost vytasí s novinkami takhle brzo, ale vypadá to, že k tomuto oknu vydání nyní skutečně směřuje. V úterý má firma navíc konferenci na Computexu, ale obecně se nepředpokládá, že by k odhalení došlo už tam. Zřejmě se dočkáme samostatné akce někdy v červnu či na začátku července.

Nové Radeon ovladače zvyšují výkon ve hrách

AMD nedávno vydalo novou aktualizaci driverů, ale trochu netradičně také preview verzi. U ní společnost slibuje vyšší FPS především ve hrách, které používají API DirectX 11. Nárůst se má pohybovat od několika procent až po zhruba 15 %, a to už je hodně solidní výsledek. Jenže to jsou samozřejmě jen sliby, a tak se nové drivery rozhodl otestovat kanál Hardware Unboxed, a to rovnou v 50 titulech.

Výsledky jsou smíšené. V nejlepších případech byl nárůst opravdu masivní, například ve Watch Dogs: Legion, Death Stranding či Apexu Legends. V jiných ale zase žádné zlepšení nebylo. V průměru byla karta RX 6700 XT ve Full HD při použití preview driveru o 3 % rychlejší, v rozlišeních 1440p a 4K pak o 2 % rychlejší. Samozřejmě nejde o žádná úplně zázračná čísla, ale jsou to "FPS zdarma", které určitě ocení každý majitel karty od AMD.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama