Přehled HW novinek z 21. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 21. týdne

Přehled HW novinek z 21. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

3
Platformy Windows PC

První fotky RX 6600 XT a RTX 3080 Ti, AM5 možná nebude podporovat PCI-e 5.0.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

První fotka RX 6600 XT

Představení nových grafických karet se blíží a nasvědčuje tomu i přibývající počet úniků. Jen pár dní před Computexem se objevila fotka dosud neoznámeného GPU od AMD.

Přehled HW novinek z 21. týdne

Radeon RX 6600 XT by měl být tou další grafickou kartou, kterou má AMD oznámit. Má jít o levnější grafiku zaměřenou na hraní ve Full HD rozlišení. Její fotka byla zveřejněna asi před týdnem, ale zdroj ji následně smazal, přičemž se následně objevila na Twitter účtu s názvem vegeta. Vypadá to, že půjde o klasickou referenční kartu podobnou vyšším modelům. Nekoná se tedy žádné překvapení. Oficiálního oznámení se dočkáme snad už v úterý na konferenci AMD v rámci letošního Computexu.

AM5 údajně nebude podporovat PCI-e 5.0

U AMD ještě zůstaneme, tentokrát ale bude řeč o základních deskách. Twitter účet ExecutableFix totiž sdílel poměrně překvapivou informaci. Nadcházející platforma AM5, která se chystá pro procesory s architekturou Zen 4, podle něj nemá přinést podporu pro rozhraní PCI-e 5.0. Zůstane se údajně u 4.0, verze 5.0 by pak byla určena pouze pro serverové CPU. To je v rozporu s předchozími informacemi od několika insiderů. Je ale možné, že se mezitím AMD rozhodlo změnit plány. Nezbývá než počkat na vydání, kterého se dočkáme až někdy v příštím roce.

Plné specifikace RTX 3080 Ti

Prostřednictvím záznamu z GPU-Z jsme se dozvěděli další specifikace chystané grafické karty od Nvidie RTX 3080 Ti. Nabídne 10 240 CUDA jader a základní takt 1 365 MHz s boostem na 1 665 MHz. Opět se potvrzuje 12 GB GDDR6X VRAM, frekvence zde bude 1 188 MHz.

Přehled HW novinek z 21. týdne

Zároveň se objevily také první fotky referenčního modelu prostřednictvím webu Videocardz. Opět nejde o nic překvapivého, ale přesto je dobré vidět kartu, o níž se dlouhou dobu jen psalo a mluvilo. Oznámení bychom se měli dočkat na pondělní konferenci Nvidie.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama