Přehled HW novinek z 22. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 22. týdne

Přehled HW novinek z 22. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Souhrn z Computexu, vydání RTX 3080 Ti a Kingston vytváří značku Fury.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Shrnutí Computexu 2021

Letošní Computex je za námi a je čas si novinky shrnout. Všechny tři velké společnosti, zabývající se výrobou CPU a GPU, měly svou vlastní konferenci. Intelu jsme však tentokrát nevěnovali samostatný článek, protože ve své prezentaci nepředstavil prakticky nic zajímavého. Znovu se ale ohlédněme za dvojicí konferencí, která následovala po Intelu.

Od AMD jsme měli vysoká očekávání a jejich prezentace rozhodně nezklamala. Dočkali jsme se oznámení dektopových APU, mobilních GPU a hlavně prvních podrobností o konkurenci DLSS – FidelityFX Super Resolution. Technologie navíc vyjde už 22. června. Snad jediné, co na konferenci chybělo, bylo očekávané představení Radeonu RX 6600 XT. Je možné, že tuto grafickou kartu AMD odložilo. Na záznam prezentace se můžete podívat níže, podrobnosti poté najdete v samostatném článku.

Pozadu nezůstala ani Nvidia. Ta kromě podpory DLSS a ray tracingu pro další hry oznámila dvě nové grafické karty: RTX 3070 Ti a 3080 Ti. Druhé zmiňované grafice se ještě budeme věnovat. Celou konferenci naleznete níže, podrobnosti opět v samostatném článku.

RTX 3080 Ti

Pár dnů po konferenci Nvidie došlo k vydání RTX 3080 Ti. Připomenu, že karta nabízí 10 240 CUDA jader s taktem 1,67 GHz a 12 GB GDDR6X VRAM. Vás ale určitě zajímají recenze, které ukázaly, jak si nová high-end grafika vede v jednotlivých hrách.

Výkon jde shrnout velmi jednoduše: přesně podle očekávání. RTX 3080 se pohybuje mezi RTX 3080 a 3090, blíže je však druhému jmenovanému modelu. V recenzi kanálu Hardware Unboxed můžeme vidět, že ve Full HD 3080 Ti, stejně jako ostatní grafiky od Nvidie, zaostává za konkurencí od AMD. Ve 1440p je to vyrovnaný souboj a ve 4K už má výhodu Nvidia.

Důležitá otázka však zní, stojí to za cenu 1 199 dolarů? Vlastně je to docela jedno. Všechny karty se opět rychle vyprodaly a v obchodech už je nenajdete. I v době s dostatkem čipů by však nešlo o příliš atraktivní produkt, neboť za vysoký příplatek oproti klasické RTX 3080 nedostanete zase tolik výkonu navíc.

Kingston představil značku Fury, nahradí prodané HyperX

Před pár měsíci bylo oznámeno, že společnost HP koupí od Kingstonu značku HyperX, výrobce herních periferií. Obchod byl před několika dny dokončen a Kingston si musel hledat náhradu za poměrně velkou ztrátu. 1. června ale oznámil, že zakládá novou značku jménem Fury, která se už dříve na některých produktech objevila. Pod HP sice přechází výroba všech doplňků k PC, ale Kingston si ponechal výrobu RAM a SSD. Ty tak budou mít stejnou kvalitu jako dřív, jen místo označení HyperX ponesou název Fury.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama