Přehled HW novinek z 24. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 24. týdne

Přehled HW novinek z 24. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Windows PC

Intel mění názvy procesorů, Raptor Lake Refresh v říjnu.

Reklama

Intel představil změnu brandingu procesorů

Už dříve bylo avizováno, že Intel připravuje změnu názvů pro své procesory, nyní byla oficiálně oznámena. S příchodem Meteor Lakeu dojde k odstranění písmena "i", jinak označení zůstává prakticky stejné – Intel Core 3, Intel Core 5, Intel Core 7 a Intel Core 9. Nové je ale označení prémiových variant "Ultra", takže například Intel Core 7 Ultra. To má značit nejnovější architekturu.

Zdroj: Intel
Zdroj: Intel

Zároveň už Intel nebude používat označení generací, přestože v názvu číslo zůstane. A byť to není oficiálně potvrzené, vypadá to, že dojde k číselnému restartu a bude se opět začínat od jedničky.

Raptor Lake Refresh v říjnu

Meteor Lake nicméně nejspíš dorazí pouze do notebooků, desktopový trh může letos očekávat pouze refresh loňské architektury Raptor Lake. Podle nového leaku by měly "K" modely vyjít v říjnu tohoto roku a procesory bez označení "K" (nejdou přetaktovat) mají následovat během listopadu a prosince.

Úplně novým modelem má být procesor s 8 P-jádry a 12 E-jádry (tedy přesně mezi 13700K a 13900K). Jinak ale zřejmě můžeme očekávat pouze navýšení frekvencí a implementaci funkce DLVR, což zajistí snížení spotřeby. Vzhledem k tomu, že jde jinak o stále stejnou architekturu, měla by používat socket LGA 1700 a podporovat čipsety řady 700 i 600.

Další generací má být až Arrow Lake, který údajně vyjde na konci příštího roku, nebo dokonce až v prvním čtvrtletí roku 2025. Má být postaven na 3nm procesu od TSMC a stejně jako Raptor Lake nabídne nejvýše 8 P-jader a 16 E-jader.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama