Přehled HW novinek z 27. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 27. týdne

Přehled HW novinek z 27. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

18
Platformy Windows PC

Pozitivní vývoj na trhu s grafickými kartami, Nvidia chystá refresh Super a nové informace o RX 6600 XT.

Reklama

Nové informace o Radeonu RX 6600 XT

minule jsme psali o tom, že vydání Radeonu RX 6600 XT je poměrně blízko, nyní to potvrdilo i nové video od kanálu Coreteks, jehož informace jsou většinou hodně spolehlivé.

RX 6600 XT má údajně nabídnout výkon okolo RX 5700 XT, 8 GB GDDR6 VRAM a 32 MB Infinity Cache, to by byla jen třetina toho, co má RX 6700 XT. Prý nebudou k dispozici referenční modely a spolehnout se budeme muset na ty od AIB partnerů, podobně jako v případě RTX 3060. Právě na výkon této karty zřejmě AMD míří, jenomže cenovkou to tak rozhodně nevypadá. Ta má být podle Coreteks 399 dolarů, což je MSRP mnohem výkonnější RTX 3060 Ti. Vydání se pak máme dočkat v srpnu.

Nvidia zřejmě chystá refresh Super, ale zatím jen pro notebooky

Leaker Greymon55, jehož tvrzení následně podpořil i známý kopite7kimi, informoval o tom, že grafické karty řady RTX 40 s označením Lovelace vyjdou až ke konci příštího roku, možná dokonce až na začátku roku 2023. Dávalo by tedy smysl, že bychom se dočkali ještě nějakých revizí aktuální generace, stejně jako tomu bylo v případě řady RTX 20. A to skutečně tvrdí i zmiňovaný leaker Greymon55, jehož tvrzení tentokrát podpořil magazín Videocardz. Nvidia podle něj chystá refresh Super a karty vyjdou ze začátku příštího roku, jenže pouze pro notebooky.

Konkrétní detaily zatím neznáme. Refreshe se však mají dočkat karty 3070 a 3080, které na desktopovém trhu už mají svou Ti verzi. Možná, že Nvidia tentokrát skutečně žádný refresh pro desktopy dělat nebude. Rozdíly mezi jednotlivými grafickými kartami jsou už tak poměrně malé, a proto by mohlo být poměrně složité do nich vměstnat ještě GPU s označením Super.

Pozitivní vývoj na trhu s grafickými kartami

Nedostatek grafických karet pomalu začíná být minulostí, i na našem trhu se dá většina modelů sehnat poměrně dobře. Problémem však zůstává vysoká cena, která stále činí zhruba dvojnásobek MSRP. Jak nám ale ukazuje situace v Číně, už brzy by se to mohlo změnit.

Čínští těžaři se totiž snaží rychle zbavit svých grafických karet, které přestaly být výdělečné. Web Videocardz informoval o tom, že se cena za použité RTX 3060 dostala na úroveň 270 dolarů, což je dokonce pod MSRP, které činí 329 dolarů. Pořád musíme mít na paměti, že jde o použité GPU a ještě k tomu pro těžbu kryptoměn, i tak to ale znamená, že se situace na trhu postupně začíná zlepšovat. Zatímco ještě nedávno to vypadalo, že budou grafické karty pořádně dostupné až na začátku příštího roku, nyní už můžeme mluvit o zlepšení v rámci několika měsíců.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama