Přehled HW novinek z 28. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 28. týdne

Přehled HW novinek z 28. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Další hry dostávají podporu FSR, Intel chce koupit GlobalFoundries a Nvidia zřejmě plánuje refresh svých GPU i pro desktopy.

Reklama

Další hry dostávají podporu FSR

AMD před několika týdny vydalo svou odpověď na DLSS od Nvidie, kterou pojmenovalo FSR. Po stránce výkonu na tom není vůbec špatně, trochu horší už je to s kvalitou obrazu, ale na tom snad společnost zapracuje. Firma nicméně oznámila, že technologie je dostupná v dalších titulech, konkrétně jde o Arcadegeddon, Necromunda: Hired Gun a Marvel's Avengers. Během následujících dvou týdnů by měla přijít také podpora pro Edge of Eternity a Resident Evil Village.

FSR je navíc od nynějška open source, materiály ke stažení naleznete na této stránce. AMD si od toho pochopitelně slibuje, že se technologie objeví ve více hrách. Zároveň bude přidána do enginu Unity společně s updatem na verzi 2021.2b.

RTX 30 Super zřejmě zamíří i na desktop

Nové generace grafických karet se nejspíš dočkáme až na konci příštího roku, a proto se začíná mluvit o tom, že by mohla Nvidia chystat refresh Super, stejně jako v případě řady RTX 20. Minule jsme psali o tom, že Nvidia připravuje karty Super pro notebooky, nyní to ale vypadá, že se dočkají i majitelé stolních počítačů.

S informací nepřišel nikdo jiný než známý leaker kopite7kimi, který na článek od Videocardz reagoval jednoduše: „nejenom pro laptopy“. Poté ještě upřesnil, že se to týká jak RTX 30 Super, tak čipu GA103, na kterém bude nejspíš řada Super založena.

S dalšími podrobnostmi přišel kanál RedGamingTech. Údajně jsou karty RTX 30 Super označovány jako druhá fáze řady Ampere a do produkce mají jít ještě tento kvartál. Zároveň několik zdrojů zmiňuje, že by mělo jít o krok, který usnadní přestup na novou generaci Lovelace, jež přijde příští rok. Poprvé to zmínil kopite7kimi a vypadá to, že by mohlo jít o potenciální zvýšení spotřeby všech GPU. Všechno to jsou ale samozřejmě spekulace, takže informace musíme brát s rezervou.

Intel chce údajně koupit GlobalFoundries

Magazín Wall Street Journal před pár dny poměrně překvapivě informoval o tom, že Intel má zájem o koupi GlobalFoundries, jednoho z největší výrobců polovodičů na světě, jehož kapacity dříve využívalo (a pro starší procesory i grafické karty stále využívá) AMD, jež se před pár lety přesunulo ke konkurenčnímu TSMC. Firma vlastní celkem 10 továren napříč Spojenými státy, Singapurem a Německem. Intel za ni údajně nabízí 30 miliard amerických dolarů.

Společnost GlobalFoundries už nepatří mezi úplně nejpřednější hráče, kde zůstalo pouze TSMC a Samsung. Svůj 7nm proces totiž zrušila vzhledem k vysokým nákladům. Po potenciální akvizici Intelem by se to však mohlo změnit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama