Přehled HW novinek z 29. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 29. týdne

Přehled HW novinek z 29. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Windows PC

Alternativa RTX Voice od AMD, RTX 40 nabídne až dvojnásobný výkon oproti předchozí generaci.

Reklama

AMD chystá konkurenci pro RTX Voice

Jestli má někde Nvidia velkou výhodu nad AMD, tak je to software. Především od vydání generace RTX 20 měla Nvidia výrazně navrch, když představila DLSS, lepší kodek pro streamování či funkci RTX Voice. AMD na DLSS odpovědělo svým FSR, přičemž letos jsme se dočkali výrazně vylepšené druhé verze, svůj kodek před pár měsíci také posunulo silně kupředu a vypadá to, že nyní zareaguje i na RTX Voice. Prozradila to na sebe sama společnost. Před pár dny totiž vydala video o novém driver updatu, ale rychle ho zase stáhla, zřejmě vyšlo předčasně.

Ve videu se zmiňuje technologie nazvaná jako "Noise Suppresion", funguje podobně jako již zmíněný RTX Voice. Používá umělou inteligenci, aby redukovala zvuk na pozadí, což je výhodné především pro livestreamy, kde není možnost postprodukce. Funkce bude přidána přímo do ovladačů AMD a ve videu se píše, že je dostupná už nyní. Zatím však nevíme, kdy video skutečně mělo vyjít, minimálně pár dnů si asi ještě počkáme.

RTX 4090 má být skoro 2x rychlejší než RTX 3090

V poslední době se objevuje čím dál tím víc uniklých podrobností a benchmarků ohledně nadcházející generace grafických karet. Tentokrát bude řeč o RTX 40 od Nvidie, a to konkrétně o těch nejvyšších modelech.

S první zprávou přišel důvěryhodný insider kopite7kimi, podle něhož má RTX 4090 v benchmarku Time Spy Extreme skóre vyšší než 19 000. To by znamenalo nejméně 66% nárůst výkonu oproti RTX 3090 Ti a více než 82 % oproti RTX 3090, jak uvádí ve svém článku magazín Videocardz.

Druhou informaci je třeba brát s ještě větší rezervou, stojí za ní poměrně neznámý leaker, který vystupuje pod přezdívkou AGF. Ten tvrdí, že plný čip AD102 dokázal ve hře Control při rozlišení 4K a ray tracingu překonat hranici 160 FPS, ovšem za pomoci technologie DLSS. S porovnávacím grafem následně přišel novinář Hassan Mujtaba z magazínu Wccftech, který ukázal, že RTX 3090 při stejném nastavení dosahuje průměrně 72 FPS. Šlo by tak o zhruba 120% nárůst výkonu. Hlavní otázkou však je, jaká karta z tohoto čipu nakonec bude. Mohla by to být RTX 4090 Ti, ale možná také nový Titan.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama