Přehled HW novinek z 3. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 3. týdne

Přehled HW novinek z 3. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

12
Platformy Windows PC

RTX 4060 Ti zřejmě jen dorovná minulou generaci, poslední grafika od EVGA.

Reklama

RTX 4060 Ti – výkon jako 3070 za stejnou cenu?

Před pár týdny byla vydána karta RTX 4070 Ti a už se samozřejmě začíná mluvit o dalších nižších modelech od Nvidie. V rámci aktuální generace Ada Lovelace jsme totiž zatím byli svědky prakticky jen extrémního high-endu. V plánu by nyní měla být RTX 4070 a 4060 Ti, právě o druhé z nich přinesl nové informace renomovaný insider kopite7kimi.

Nejprve na Twitteru uvedl jednu změnu oproti specifikacím, které sdílel už v prosinci. Jde o TDP, jež má být nakonec nižší, než se plánovalo – 160 W namísto 220. To je o 40 méně než RTX 3060 Ti, snižování spotřeby je rozhodně příjemná změna. Má to ale i své negativum, kopite zároveň dodává, že výkon má být pouze na úrovni 3070 . Nešlo by o moc velký pokrok vzhledem k tomu, že už 3060 Ti má k 3070 docela blízko. Výhodou by tak byla pouze podpora nových technologií jako DLSS 3, enkodér pro AV1 a nejspíš i lepší výkon v ray tracingu.

S cenou to zatím není vůbec jisté, podle zdrojů stránky MyDrivers má být "nižší než 500 dolarů," což nezní příliš nadějně. 499 dolarů stála RTX 3070, takže je docela možné, že nakonec na trhu uvidíme výkonnostně podobnou kartu za téměř stejnou cenu.

Labutí píseň EVGA

V září loňského roku bylo oznámeno, že společnost EVGA končí s výrobou grafických karet. Jde o americkou firmu, jež dlouhodobě spolupracovala s Nvidií a mezi zákazníky se stala jedním z nejpopulárnějších výrobců. Zářijové oznámení však znamenalo definitivní odchod z GPU trhu, a to především kvůli údajnému špatnému zacházení ze strany Nvidie. Redakce YT kanálu Gamers Nexus se vydala do jedné z budov EVGA a byla svědky posledních dnů celé GPU divize a také výroby poslední grafické karty této společnosti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama