Přehled HW novinek z 3. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 3. týdne

Přehled HW novinek z 3. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Windows PC

RX 6500 XT je obrovské selhání AMD, RTX 3050 nebude pro těžaře.

Reklama

Radeon RX 6500 XT je jedna z nejhorších grafických karet vůbec

AMD se konečně pustilo do budgetového segmentu grafických karet (ačkoli jde stále o 200 dolarů, což není úplně malá částka) s modelem Radeon RX 6500 XT, který vyšel před pár dny. Objevily se také první recenze a nutno říct, že nebyly vůbec, ale vůbec pozitivní. Podle mnohých se jedná o jednu z nejhorších grafických karet, jakou kdy měli možnost otestovat. Jen těžko se na ní hledají nějaké klady.

RX 6500 XT, na rozdíl od svého předchůdce RX 5500 XT, nemá 8GB variantu a prodává se pouze se 4 GB VRAM, což už je dnes velmi málo. Ale není to jediný problém, karta je totiž limitována na 4 linky PCIe 4.0, což velmi omezuje uživatele se základní deskou, která podporuje pouze PCIe 3.0, a těch je stále většina. Jak ukázal test kanálu Hardware Unboxed, RX 6500 XT si i tak vede velmi špatně, ale i při použití PCIe 3.0 výkon padá na opravdu nelichotivá čísla. Vše se samozřejmě liší hra od hry, ale v průměru je karta o něco horší než její předchůdce, což je samo o sobě hodně špatná vizitka, jenže s rozhraním PCIe 3.0 je dokonce pod 5 let starou RX 570, přibližně na úrovni GTX 1650. A to jsem ještě nezmínil chybějící video encoding H264, který už dnes má prakticky jakákoli moderní karta, a tak je jeho absence naprosto nepochopitelná.

I kdyby tedy byl Radeon RX 6500 XT cenově dostupný, určitě se mu budete chtít vyhnout. Ze strany AMD jde o značně nepovedený produkt a my můžeme jen doufat, že už se nic takového opakovat nebude.

Nvidia zdražuje Founders edice

Bohužel, ani druhá zpráva nebude pozitivní. Konkurenční společnost Nvidia totiž potichu zdražila Founders edice svých grafických karet, informoval o tom magazín Videocardz. Zvýšení cen se pohybuje okolo 5 a 6 %, přičemž postihlo pouze státy Evropské unie a Velkou Británii. Tabulku si můžete prohlédnout níže. Nás ale zdražení příliš trápit nemusí, protože Founders edice se v Česku oficiální cestou vůbec sehnat nedají.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

RTX 3050 se nehodí pro těžbu kryptoměn

Poslední zpráva se týká také Nvidie, ale dává hráčům alespoň malou naději. Přišel s ní opět magazín Videocardz, který se odvolává na své zdroje z Číny, kde už měli možnost RTX 3050 otestovat a zjistili, že v těžení kryptoměny Ethereum si nevede moc dobře. Má zřejmě opět zavedený Lite Hash Rate algoritmus, protože hash rate při testu rychle spadl z 20 na 12,5 MH/s při spotřebě 73 W. Autoři magazínu spočítali, že s aktuální hodnotou Etherea by se investice do karty vrátila až za 500 dnů, a to v případě, že by si ji těžař skutečně dokázal sehnat za oficiální cenu 250 dolarů, což není příliš pravděpodobné.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

Co se týče výkonu ve hrách, ten se podle prvních benchmarků v 3D Marku pohybuje lehce pod GTX 1660 Ti.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama