Přehled HW novinek z 34. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 34. týdne

Přehled HW novinek z 34. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

5
Platformy Windows PC

První informace o RTX 3090 Super, dodávky grafických karet se opět sníží.

Reklama

První informace o RTX 3090 Super

O refreshi řady RTX 30 od Nvidie se mluví poměrně dlouhou dobu. Žádné oficiální informace stále nemáme, ale leaker Greymon55 přišel s velmi zajímavou zprávou. Na Twitteru totiž zveřejnil údajné specifikace RTX 3090 Super.

Tvrdí, že má 10 752 CUDA jader, což by byl jen velmi malý nárůst oproti klasické RTX 3090. Spotřeba má navíc být víc než 400 W.

S podobnou zprávou pak přišel Insider kopite7kimi, který má velmi spolehlivé informace ohledně grafických karet od Nvidie. Doplnil, že RTX 3090 nabídne rychlejší paměti (21 GHz oproti 19,5 GHz u původní 3090), ale spotřeba má být prý více než 450 W. U obou leakerů panuje shoda, že se tím Nvidia zřejmě připravuje na vydání řady Lovelace (RTX 40), která má mít spotřebu opravdu vysokou.

RTX 30 Super se prý dočkáme ještě letos.

V září se sníží dodávky RTX 3060 a 3060 Ti

Už to vypadalo, že se trh s grafickými kartami začíná zlepšovat, ale opět začínají přicházet špatné zprávy. Poslední dobou ceny stagnují a nyní se dozvídáme, že v září se sníží počet dodaných RTX 3060 a 3060 Ti na polovinu. S informací přišel web ITHome a následně ji potvrdil také magazín Videocardz.

Údajně je to zapříčiněno problémy v čínských továrnách, které jsou z části zavřené nebo nepracují naplno z důvodu opatření proti šíření koronaviru. Pozitivní je alespoň zpráva, že na konci září by měly být dodávky zase navýšeny.

Zen3D údajně vyjde o Vánocích

Alder Lake od Intelu se blíží a začíná to vypadat, že bude pro procesory od AMD poměrně velkou konkurencí. „Červený tým“ sice nemá tak silnou odpověď, protože novou architekturu v podobě Zen 4 plánuje až na příští rok, ale už dříve jsme se dozvěděli, že chystají vylepšené CPU s tzv. V-Cache.

Řada, kterou známe jako Zen3D a nejspíš dostane i své vlastní označení (Ryzen 6000), prý stále míří na konec letošního roku. S informací přišel opět Insider Greymon55, který tvrdí, že bychom se nových procesorů mohli dočkat okolo Vánoc.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama