Přehled HW novinek z 35. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 35. týdne

Přehled HW novinek z 35. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Datum vydání Windows 11, nové informace o Intel Alder Lake, ceny grafických karet opět rostou.

Reklama

Údajná cena a datum vydání procesorů Alder Lake

12. generace procesorů Core od Intelu se pomalu blíží a na internetu se objevují stále nové a nové spekulace i úniky. S jedním takovým přišel leaker monomo, který zveřejnil údajné ceny některých CPU v evropských obchodech, později se ukázalo, že jde o Nizozemsko. Tabulku si můžete prohlédnout níže.

Přehled HW novinek z 35. týdne

Magazín Videocardz pak zpracoval ještě přehlednou tabulku, která pokrývá tři nejdůležitější modely, jejich počet jader a frekvenci. Intel sází na trochu jinou strategii než AMD a pro své procesory používá tzv. „výkonná“ a „úsporná“ jádra. Zatímco ta výkonná (velká) fungují tak, jak je známe z ostatních procesorů, úsporná (malá) jsou pomalejší a nenabízí možnost hyperthreadingu. Cílem takového designu je, aby se během hraní či používání náročného programu převedly méně náročné úkoly na pomalejší jádra, zatímco ta výkonná se mohou plně soustředit na náročnější záležitosti.

Přehled HW novinek z 35. týdne

Po cenách uniklo také datum vydání. Podle magazínu Wccftech by mělo být stanoveno na 19. listopadu s tím, že procesory budou podrobně představeny na akci Intel Innovation, která se má konat 27. října.

Ceny grafických karet opět rostou, konec krize v nedohlednu

Světlo na konci tunelu, jež se začalo objevovat na začátku léta, pomalu zhasíná. Ceny grafických karet se nelepší, právě naopak. Web 3DCenter přišel s dalším reportem z německého trhu, který značí nárůst cen u GPU od AMD i Nvidie. Jde sice o jednotky procent, ale v souvislosti s už tak vysokými cenami se většinou jedná o nárůsty v rámci desítek dolarů.

Přehled HW novinek z 35. týdne

Konec aktuální krize je tak v nedohlednu a nepřispívá tomu ani včerejší zpráva Bloombergu, který přinesl informace o společnosti Toshiba. Ta tvrdí, že nedostatek čipů bude pokračovat i příští rok a v některých případech také v roce 2023. Nezbývá tedy nic jiného než dál čekat.

Datum vydání Windows 11

Nakonec alespoň jedna pozitivní zpráva. Microsoft oznámil datum vydání operačního systému Windows 11, které je stanoveno na 5. října. V tento den se začnou uvolňovat upgrady pro počítače, které momentálně používají Windows 10. Celý proces bude trvat několik měsíců, ale měli byste se dočkat nejpozději v polovině příštího roku. Ovšem pouze za předpokladu, že splňujete minimální požadavky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama