Přehled HW novinek z 36. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 36. týdne

Přehled HW novinek z 36. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 5

Nová verze PS5 je lehčí a efektivnější, AMD vydává FSR 2.1.

Reklama

Nová revize PlayStationu 5 je lehčí a má menší spotřebu

Společnost Sony před pár dny vydala novou revizi konzole PlayStation 5, která nese označení 1200. Jde už o třetí model a nutno říct, že tentokrát je už rozdíl oproti původní verzi poměrně znatelný. Konzoli totiž otestoval youtuber Austin Evans a došel k poměrně zajímavým závěrům.

Nejnovější verze PS5 je o 200 g lehčí než předchozí revize (1100) a dokonce o půl kilogramu lehčí než původní model. Sony nižší váhy docílila především úplně přepracovanou základní deskou a mnohem menším heatsinkem. Výrazně upraveny jsou však prakticky všechny části konzole, byly přidány například malé plastové části, které zajišťují lepší tok vzduchu. Větrák je v podstatě také odlišný, ale u něj je to spíš náhoda, protože Sony už od začátku posílá na trh konzole s dvěma různými typy větráku.

Model 1200 však nezáří jenom, co se týče hmotnosti. Nejvyšší naměřená teplota na zádi konzole je 52,5 stupňů Celsia, což je prakticky stejné číslo jako původní model a o 10 stupňů méně než u předchozí revize. Hlučnost je přesně mezi oběma modely, ale rozdíl je opravdu malý. Poměrně podstatné vylepšení je však ještě spotřeba. U původní verze bylo naměřeno 218 W, u revize 1100 to bylo 229 W, ale u nejnovějšího modelu pouze 201 W.

To všechno zní skvěle, ale jak už asi víte, má to jedno negativum. Sony totiž nedávno konzoli PlayStation 5 zdražila o přibližně 1 000 Kč.

FSR 2.1 vylepšuje kvalitu obrazu

Je to už pár měsíců, co AMD vydalo upscalovací technologii FSR 2.0, která je oproti první verzi výrazně vylepšena, a to především, co se týče kvality vizuálu. DLSS od Nvidie má sice pořád navrch, ale konkurence (která navíc není vázána na Tensor jádra) už je opravdu blízko. A nyní je ještě o něco blíž díky verzi FSR 2.1, kterou AMD před několika dny oficiálně představilo.

Dostupná už je například ve hře Farming Simulator 22 a jak můžete vidět, nová verze výrazně snížila výskyt ghostingu, což byl jeden z největších nedostatků FSR 2.0. Díky tomu je teď kvalita obrazu v pohybu ještě lepší a věrnější nativnímu rozlišení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama