Novinka Velké srovnání upscalovacích technologií DLSS a FSR

Velké srovnání upscalovacích technologií DLSS a FSR

Jan Urbančík

Jan Urbančík

6
Platformy Windows PC

YT kanál Hardware Unboxed přinesl podrobný test kvality obrazu.

Reklama

S upscalovacími technologiemi na PC se v posledních letech roztrhl pytel. Rychle se totiž ukázalo, že často dosahují podobné kvality jako nativní rozlišení, v některých ohledech dokonce i lepší. Pokud pomineme technologie třetích stran, máme tady 3 hlavní přímo od výrobců grafických karet: DLSS od Nvidie, FSR od AMD a XeSS od Intelu. Zdaleka nejrozšířenější jsou první dvě jmenované, a právě na ně se zaměřil YouTube kanál Hardware Unboxed, který DLSS i FSR otestoval napříč 26 hrami v rozlišeních 4K a 1440p v režimech Quality a Performance. Použita byla vždy verze, jež se nachází v souborech hry, teoreticky ji však můžete nahradit za novější, není to ani příliš složitý proces. Je také třeba říct, že v případě DLSS se testoval skutečně pouze upscaling, nikoli generování snímků, což je odlišná technologie.

Pro skutečné porovnání obrazu doporučuji podívat se na video, tady bych rád prezentoval alespoň závěr, který je rozhodně zajímavý. Ukázalo se, že v žádné hře (ani v jednom z režimů a rozlišení) nebylo FSR lepší než DLSS. V několika případech šlo o remízu, kdy obě technologie nabízely podobnou kvalitu obrazu, či obdobnou míru problémů. To je případ třeba u remaku Dead Space, kde DLSS způsobuje viditelný ghosting a FSR zase shimmering. V 92 % případů však bylo DLSS lepší než FSR, a to do menší i větší míry. Obecně platí, že čím nižší je render rozlišení, tím víc se ukazuje převaha DLSS. Ve 1440p a režimu Performance je FSR ve většině titulů prakticky nepoužitelné.

Jde tak rozhodně o velké plus pro Nvidii a jejich nejnovější generace grafických karet, které jako jediné DLSS podporují (konkrétně od RTX 20), zatímco FSR funguje napříč různými grafikami. AMD má často navrch v kapacitě VRAM, Nvidia se zase může chlubit právě lepším upscalingem, ale i výkonem v ray tracingu.

Co je pro vás důležitější a který z těchto faktorů vás při koupi grafické karty ovlivňuje nejvíc?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama