Přehled HW novinek z 36. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 36. týdne

Přehled HW novinek z 36. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC Xbox Xbox Series X|S

Nová generace grafických karet prý dorazí za rok, Xbox Series S má dostat refresh.

Reklama

Nová generace grafických karet má dorazit v říjnu příštího roku

Není to ani zdaleka poprvé, co zde zmiňuji nadcházející generaci grafických karet v podobě Lovelace od Nvidie a Navi 30 od AMD. Zatímco stále probíhá aktuální krize a komponent je nedostatek, zákazníci vzhlíží k novým produktům, které se měly objevit někdy ke konci příštího roku. Leaker Greymon55 teď přibližné vydání upřesnil.

Na svůj Twitter totiž napsal, že next-gen GPU dorazí v říjnu příštího roku, přičemž nemluví pouze o Nvidii, ale obecně o grafických kartách nové generace. Naznačuje to tedy, že by nové grafiky od obou firem mohly vyjít přibližně ve stejnou dobu. Ohledně výkonu těchto karet jsme slyšeli zatím jen hrubé odhady. Greymon55 v červenci v červenci tvrdil, že nejvyšší model Lovelace by mohl nabídnout dvojnásobný výkon oproti RTX 3090, nyní však dodává, že jde o poměrně konzervativní odhad, a ve skutečnosti by to tedy mohlo být víc. U RDNA 3 se uvádí ještě vyšší čísla, údajně až 3x vyšší výkon oproti Radeonu RX 6900 XT. Pořád jde ale o spekulace a vydání karet je daleko.

Stále se tedy mluví i o potenciálním refreshi na straně Nvidie i AMD. Ty by měly dorazit někdy v první polovině příštího roku, přičemž konkrétně RTX Super karty podle Greymona55 vyjdou už na jeho začátku. Zatím ale mluví pouze o těch pro notebooky.

Nvidia prý chystá RTX 2060 s 12 GB VRAM

Na chvíli opusťme spekulace o refreshi aktuální generace či next-genu. Nvidia se totiž podle informací magazínu Videocardz opět rozhodla začít vyrábět RTX 2060, jenže ne tak ledajakou. Má jít o verzi s 12 GB VRAM, tedy stejnou kapacitou, jakou má aktuální RTX 3060. Do produkce se prý dostane už na konci letošního roku.

Jde ale o velmi zvláštní krok, protože všechny ostatní parametry údajně zůstanou stejné. Čeho tedy chce Nvidia dosáhnout? Nabídnout alternativu pro hladové zákazníky, kteří koupí cokoli za MSRP? To je docela možné, je ale otázka, jestli bude 3 roky stará karta stále dostatečně atraktivní.

Microsoft údajně plánuje refresh Xboxu Series S

Na závěr se ještě vrátíme k dalšímu refreshi, ale tentokrát nejde o grafické karty či procesory. Kanál Moore’s Law is Dead (dále MLID) přišel s informacemi ohledně refreshe aktuální generace konzolí, na kterých se podle jeho zdrojů už pracuje. Následující informace je ale nutné brát s rezervou, protože nikdo jiný ze známých insiderů zatím tuto zprávu nepotvrdil.

Podle MLID Microsoft připravuje refresh Xboxu Series S, který by dostal trochu výkonnější APU, jež má být postavené na 6nm procesu od TSMC (namísto aktuálního 7nm). Lepší výrobní proces společně s vyššími takty a údajně také odemknutím 4 momentálně vypnutých výpočetních jednotek by prý mohlo vést až k 50% nárůstu výkonu. Konzole má stát víc než současný model, konkrétně 350 dolarů, přičemž dosavadní XSS má být zlevněn na cenu mezi 189 a 249 dolary. Microsoft by tedy prodával oba modely současně.

Přehled HW novinek z 36. týdne

Dočkat se prý máme i refreshe výkonnějších konzolí, tedy Xboxu Series X na straně Microsoftu a PlayStationu 5 na straně Sony, ty však mají přijít až v roce 2023, možná i později.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama