Přehled HW novinek z 5. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 5. týdne

Přehled HW novinek z 5. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

AMD chystá refresh RDNA 2, kde je RTX 3090 Ti?

Reklama

AMD chystá refresh RDNA 2 a další low-end kartu

Přestože letošní rok nás čekají nové generace grafických karet, na ty aktuální ještě ani jedna z firem nezanevřela. A poněkud překvapivě se nyní objevují informace, že AMD se bude snažit RDNA 2 tak trochu oživit pomocí chystaného refreshe, jen pár měsíců před vydáním RDNA 3. Tvrdí to alespoň důvěryhodný leaker Greymon55.

Podle něj by měly nové karty vyjít někdy v červnu či červenci a refreshe budou nést označení 6x50 (tedy například Radeon RX 6750 XT). Zajímavé ale je, že na rozdíl od RX 6500 XT, která už používá 6nm proces, má být refresh postaven stále na procesu 7nm, jenž je využíván i u základních modelů. Dojde tak zřejmě pouze na rychlejší VRAM a navýšení taktů. S tím souhlasí také Moore's Law is Dead, který konkrétně zmiňuje karty RX 6950 XT, 6850 XT a 6750 XT.

K tématu se však vyjádřil také Coreteks, další známý insider, který zase tvrdí, že zatím slyšel pouze o Radeonu RX 6950 XT, a ten má údajně vyjít už v půlce dubna. Otázkou tedy zní, kdo z nich pravdu, a jestli náhodou nemá Coreteks starší informace a plány AMD se mezitím změnily.

Vraťme se však ještě ke Greymonovi. Ten totiž kromě refreshe zmiňuje také kartu RX 6500, která má přijít na trh v květnu. Nabídnout má podobné specifikace jako RX 6400 (karta určená pouze pro OEM trh) a oficiální cenovka by měla být 130 amerických dolarů.

Nvidia "zapomněla" na RTX 3090 Ti

Na letošním CES oznámila Nvidia dvě desktopové grafické karty: RTX 3050, která už mezitím stihla také vyjít, a RTX 3090 Ti, o níž jsme se víc podrobností měli dozvědět v průběhu ledna, ale nestalo se tak. A proč? To je záhada, na kterou zná odpověď zřejmě jenom sama Nvidia. Své zdroje zkontaktoval insider působící na již zmíněném kanále Moore's Law is Dead (o jehož zjištěních následně informoval magazín Videocardz), o RTX 3090 Ti ale údajně nemají zprávy ani partneři Nvidie.

Po kartě jako by se slehla zem. Pouze na vietnamském obchodě Minh An Computer se krátce objevila cena jednoho modelu od firmy Galax. Ta činila v přepočtu naprosto šílených 3 840 dolarů, tedy téměř 82 tisíc korun. Jisté tak je, že ať už RTX 3090 Ti vyjde kdykoli, bude to karta pouze pro ty, kteří nehledí na cenu a chtějí ten nejvyšší výkon.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama