Přehled HW novinek z 50. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 50. týdne

Přehled HW novinek z 50. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Matoucí RTX 2050 pro notebooky, názvy modelů grafických karet Intel Arc.

Reklama

Nvidia představila nové GPU pro notebooky s matoucím označením

Je to teprve pár týdnů, co společnost Nvidia uvedla na trh "novinku" v podobě RTX 2060 12 GB. V podstatě šlo o trochu výkonnější variantu téměř tři roky staré grafické karty, jejíž hlavní předností je vyšší kapacita VRAM. Vypadá to ale, že Nvidia s návratem do minulosti nekončí, včera totiž oznámila další nové GPU, tentokrát pro notebooky. A s jeho názvem je to velice komplikované.

Jde totiž o úplně nový model, nese však název RTX 2050. Řada RTX 20 (stejně jako nižší RTX 16) je založena na architektuře Turing, ale to není případ laptopové RTX 2050, ta je totiž postavena na čipu GA107 aktuální generace Ampere. Ptáte se asi, proč tedy není karta součástí řady RTX 30. Bohužel, na tuto otázku zná odpověď pravděpodobně jen samotná Nvidia. Jde každopádně o extrémně matoucí označení.

Přehled HW novinek z 50. týdne

Co se týče podrobnějších specifikací, karta nabídne 2048 CUDA jader, což je paradoxně víc než RTX 2060, má ale nižší frekvenci a hlavně výrazně užší paměťovou sběrnici (pouze 64-bit), samotná kapacita VRAM je pak stanovena na 4 GB. Je jasné, že nepůjde o příliš výkonnou kartu, ale to se promítne také na spotřebě, ta bude totiž velmi nízká, podle oficiálních specifikací se má pohybovat mezi 30 a 45 W.

Kromě toho Nvidia oznámila ještě dvě další karty: MX 570, jež také používá čip GA107, a MX 550, která už je postavena na starší generaci Turing. Podrobnosti o těchto GPU zatím neznáme.

Unikly názvy modelů grafických karet Intel Arc

Od prvotního pořádného představení grafických karet Intel Arc už uběhlo několik měsíců a mnoho dalších oficiálních informací jsme se mezitím nedozvěděli. To se zřejmě změní na CES 2022, ale na některé věci už čekat nemusíme. Samotný Intel totiž nechtěně prozradil, jak se budou jednotlivé modely jmenovat.

Intel před pár dny omylem zveřejnil podrobnosti o aktuálně testované verzi driverů, díky čemuž jsme se dozvěděli hned několik zajímavých informací. Jednak se potvrdilo kódové označení Elasti, které se týká budoucí generace Battlemage. Elasti poprvé zmínil YouTuber Moore's Law is Dead už v květnu letošního roku a jak se teď ukázalo, jeho informace byly správné.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

Kromě kódového označení jsme se ale dozvěděli také názvy modelů úplně první generace s názvem Alchemist, která má zamířit na trh v prvním kvartálu příštího roku. V driverech jsou zmíněny dva desktopové modely: A380 a A350. Podle magazínu Videocardz by mělo jít o ty nejnižší, které Intel nabídne.

Zároveň nám to nastiňuje schéma, které zřejmě Intel využije pro ostatní názvy. Písmeno A značí generaci (Alchemist), první číslo výkonnostní třídu (zřejmě 3, 5, 7 a možná i 9, stejně jako u procesorů) a druhé číslo upřesnění výkonu (A380 bude výkonnější než A350, obě jsou ale založeny na stejném čipu).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama