Přehled HW novinek z 52. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 52. týdne

Přehled HW novinek z 52. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

5
Platformy Windows PC

Myš s 1TB úložištěm či nová technologie od AMD.

Reklama

Na začátek bych chtěl čtenářům popřát vše nejlepší do nového roku, který bude nabitý nejen z hlediska her, ale také hardwaru. Rozhodně se máme na co těšit.

XPG představilo myš s 1TB úložištěm

Rok 2022 začínáme velmi netradiční novinkou, o kterou se postala společnost ADATA, respektive její dceřinné XPG. To totiž oznámilo novou počítačovou myš, ale ne jen tak ledajakou. Jde o myš s názvem Vault, která má v sobě zabudované 1TB SSD. To podle XPG dosahuje rychlosti až 985 MB/s, přičemž pro připojení k PC je použito klasické USB-C. Víc detailů zatím neznáme a stále jde pouze o koncept, takže není jisté, jestli vůbec někdy produkt spatří světlo světa. XPG však bude prototyp ukazovat na veletrhu CES, který proběhne příští týden.

Zdroj: XPG
Zdroj: XPG

AMD chystá Radeon Super Resolution

DLSS, FSR, NIS, XeSS. Technologií, které se používají na upscalování z nižšího rozlišení na vyšší, při co nejmenších ztrátách FPS, neustále přibývá. A vypadá to, že další už je na cestě. Magazín Videocardz totiž informoval o tom, že AMD plánuje vydat novou technologii s názvem Radeon Super Resolution (RSR). Má jít o reakci na NVIDIA Image Scaling (NIS), které je od listopadu loňského roku open-source a funguje ve všech hrách skrz Geforce drivery.

Oficiální logo, zdroj: Videocardz
Oficiální logo, zdroj: Videocardz

RSR je založeno na algoritmu, který používá dosavadní technologie FSR, ale na rozdíl od ní ji vývojáři nebudou muset implementovat přímo do her. Stejně jako u NIS bude stačit, aby hráči funkci povolili v driverech. Podrobnosti bychom se měli dozvědět na AMD konferenci v rámci CES 2022, přičemž na samotné vydání by mělo dojít ještě tento měsíc.

Intel Arc Alchemist má vyjít v březnu

S vydáním grafických karet Arc od Intelu je to jako na houpačce. Samotná společnost Intel loni oznámila, že se dočkáme už v prvním kvartálu roku 2022, ale hned několik insiderů brzy nato informovalo o tom, že dojde řada pouze na GPU pro notebooky, zatímco desktopové varianty dorazí až v druhém čtvrtletí. Nyní však přichází další report, tentokrát z fóra Board Channels, o kterém informoval magazín wccftech.

Podle zprávy měla být původně generace Alchemist vydána už v lednu, ale Intel se ji kvůli různým problémům rozhodl odložit na březen. Právě v tomto měsíci se máme dočkat vydání dvou desktopových modelů: toho nejvyššího s 512 výpočetními jednotkami, který půjde proti RTX 3070 a 3070 Ti, a trochu osekanějšího modelu s 384 výpočetními jednotkami, jež má nabídnout výkon mezi RTX 3060 a 3060 Ti.

Doufejme, že se o vydání už nebude muset spekulovat dlouho. Intel by měl nové informace o grafických kartách představit už na své CES konferenci.

CES 2022

A když už je řeč o CES, dodám ještě na připomenutí seznam konferencí, pokud byste je chtěli sledovat živě. My jim samozřejmě po skončení budeme věnovat samostatné články.

AMD – 4. ledna, 16:00

Nvidia – 4. ledna, 17:00

Intel – 4. ledna, 19:00

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama