Přehled HW novinek z 6. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 6. týdne

Přehled HW novinek z 6. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

RTX 4070 se pomalu blíží, Meteor Lake má přinést výrazný nárůst výkonu na watt.

Reklama

RTX 4070 údajně dorazí v dubnu

V lednu jsme se dočkali vydání grafické karty RTX 4070 Ti, jenže i ta je poměrně drahá a spousta zákazníků stále čeká na levnější modely. První z nich by mohl dorazit už poměrně brzy. Magazín Videocardz se dostal k tajným informacím, které Nvidia předala svým partnerům. Přesné datum vydání sice v dokumentech není, ale je v nich uvedeno, že by měla karta dorazit v dubnu. Redaktor Videocardz nicméně dodává, že se to samozřejmě ještě může změnit.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

Podle nejnovějších informací insiderů by měla RTX 4070 nabídnout 5 888 CUDA jader a 12 GB GDDR6X paměti. Počet CUDA jader je úplně stejný jako u modelu RTX 3070, takže nárůst výkonu oproti předchozí generaci nejspíš nebude moc velký, karta bude těžit především z novější architektury a lepšího výrobního procesu.

Procesory Meteor Lake mají přinést o víc než 50 % vyšší výkon na watt

Renomovaný insider OneRaichu přišel na Twitteru s novými informacemi ohledně chystaných procesorů Meteor Lake od Intelu. Podle něj mají dosáhnout na víc než 50% nárůst efektivity při porovnání s CPU Raptor Lake (13. generace). Integrovaný grafický čip má mít téměř 2x vyšší výkon, což dává smysl vzhledem k tomu, že by měl Intel použít architekturu Alchemist z dedikovaných grafických karet Arc. Naopak nárůst IPC u velkých jader Redwood Cove prý není příliš velký a spíš se bude pohybovat okolo jednotek procent. To souhlasí s tím, jak je tato architektura prezentována, cílí totiž především na notebooky, kde je nejdůležitější efektivita.

Zatím stále není jasné, jestli Meteor Lake vůbec dorazí také ve variantách pro desktopy. Pokud ano, nejspíš se tak stane až na začátku příštího roku, už nějakou dobu se totiž mluví o tom, že na konci toho letošního dorazí pouze refresh Raptor Laku. Možná ale dojde k úplnému přeskočení a nová architektura pro desktop bude až Arrow Lake. Nebylo by to ostatně poprvé, co by Intel vydal nové procesory jenom pro notebooky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama