Přehled HW novinek z 6. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 6. týdne

Přehled HW novinek z 6. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Zen 4 zřejmě už v létě, Nvidia zrušila akvizici společnosti Arm.

Reklama

Zen 4 má vyjít dřív, než jsme čekali

Zatímco loňský rok byl pro AMD v podstatě udržovací, na letošek má naplánovanou novou generaci grafických karet i procesorů. U obou segmentů jsme očekávali vydání někdy ke konci roku, ale jak se zdá, minimálně u CPU se plány změnily. Důvěryhodný insider Greymon55 totiž informoval o tom, že Zen 4 dorazí dříve, a to opravdu výrazně.

Ačkoli přesný měsíc nepadl, v jednom z komentářů Greymon napsal, že Zen 4 vyjde dříve než v srpnu. Z toho si tedy můžeme vyvodit, že se tak stane v červenci, a oznámení velmi pravděpodobně přijde na květnovém Computexu. Otázka zní, jaký smysl poté dává nově oznámený model Ryzen 7 5800X3D, který má dorazit někdy na jaře. Vypadá to, že se na trhu skutečně moc dlouho neohřeje.

Zen 4 bude totiž velmi revoluční generací. Jde o architekturu využívající 5nm proces od TSMC a hlavně přijde s úplně novým socketem AM5, který přinese podporu PCIe 5.0 a pamětí DDR5.

Co se týče grafických karet RDNA 3, i u nich se podle Greymona změnily plány. Jen zatím nevíme, jestli v tom pozitivním, nebo negativním slova smyslu. Na to si tedy budeme muset počkat.

Konec pokusu o akvizici Armu

Dřívější spekulace se potvrdily, Nvidia před pár dny oficiálně oznámila ukončení pokusu o akvizici společnosti Arm Limited, která stojí za architekturou ARM, používanou především v mobilních zařízeních. S nákupem měly problém kontrolní úřady, Nvidia tak raději z obchodu vycouvala a majitelem Armu nadále zůstává firma SoftBank Group. Ačkoli dohoda to byla vzájemná, lépe z této situace vychází Arm, který ještě dostane od Nvidie zaplaceno 1,25 miliardy dolarů za to, že akvizice nebyla dokončena. Zároveň bylo oznámeno, že Arm vymění šéfa. Dosavadní CEO Simon Segars odstoupil ze své funkce a jeho nástupcem byl jmenován Rene Haas.

Co se týče budoucnosti Armu, i zde se potvrzují spekulace. Společnost SoftBank Group už informovala o tom, že nebude hledat dalšího kupce a místo toho s Armem zamíří na burzu. Stát by se tak mohlo už velmi brzy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama