Přehled HW novinek z 9. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 9. týdne

Přehled HW novinek z 9. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

5
Platformy Windows PC

První recenze nového procesoru od Intelu, další spekulace o RTX 3080 Ti a DLSS od AMD jen tak nevyjde.

Reklama

Další spekulace o RTX 3080 Ti

Jednu dobu se prakticky nejvíc spekulovalo o RTX 3080 Ti, informace o této kartě však v posledních týdnech spíše utichly. To se změnilo před pár dny, kdy s novou zprávou přišel známý leaker kopite7kimi a další informace přidal kanál RedGamingTech.

Kopite7kimi potvrdil to, o čem se spekulovalo už dřív. Karta nakonec nebude mít 20 GB VRAM, jak se prvně myslelo, ale „pouze“ 12 GB. Dodává navíc, že stejně jako RTX 3060 bude mít sníženou efektivitu těžení kryptoměn. Jinak ale stále platí, že by měla nabídnout velmi podobný výkon jako RTX 3090. Stát má 999 dolarů a k dispozici údajně bude někdy v půlce dubna.

První recenze Intel Core i7-11700K

Včera nastala opravdu velice zvláštní situace. Stránka AnandTech totiž uveřejnila recenzi na procesor Intel Core i7-11700K. Ten má však společně s dalšími modely z generace Rocket Lake zamířit na trh až 30. března. Jak je tedy možné, že recenze vyšla už teď a neporušila embargo? Odpověď je poměrně jednoduchá. V některých obchodech se totiž procesor začal prodávat předčasně a serveru AnandTech se jeden kus podařilo ulovit. Na koupené produkty se žádné embargo nevztahuje a zveřejnění recenze je tedy zcela legitimní, i když Intel z toho asi moc nadšený nebude.

Přesuňme se ale k samotným výsledkům. Ty jsou opravdu velice zvláštní. V některých titulech totiž procesor nabízí dokonce nižší výkon než jeho předchůdce i7-10700K, v jiných je zase suverénně nejlepší ze všech testovaných CPU. Poměrně vysoká je pak spotřeba, kterou má procesor mnohem vyšší než konkurenční Ryzen 7 5800X. Nedělejme však předčasné závěry. Důležitá bude cena, kterou zatím neznáme.

FidelityFX Super Resolution v nedohlednu

Ve středu byla představena grafická karta Radeon RX 6700 XT. V předtočeném videu jsme očekávali také představení funkce FidelityFX Super Resolution (dále FFXSR), která je odpovědí na DLSS od Nvidie. Bohužel o ní nepadlo ani slovo, co to tedy znamená?

Mělo by stále platit, že půjde o multiplatformní funkci, kromě grafických karet pro počítače tak bude dostupná i na konzolích PlayStation 5 a Xbox Series X/S. S pár novými informacemi přišel opět kanál RedGamingTech. Podle něho někteří vývojáři již obdrželi alpha verzi FFXSR, hned nato však dodává, že to rozhodně neznamená, že by se začaly hry s touto funkcí objevovat v nejbližší budoucnosti, právě naopak. Podle Paula z RedGamingTech (a je to čistě jeho odhad, nikoli leak) by se mohly první hry s FFXSR objevit někdy v druhé polovině roku.[spacing size=""]

Přehled HW novinek z 9. týdne

Stále nemáme ani podrobnosti o tom, jak tato technologie funguje, protože na rozdíl od Nvidie nemá AMD k dispozice Tensor jádra. Velkým otazníkem tak zůstává také samotná kvalita obrazu, která podle dřívějších zpráv zřejmě nebude tak dobrá jako u DLSS.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama