Přehled HW novinek ze 17. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 17. týdne

Přehled HW novinek ze 17. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Nvidia omezí hash rate u všech karet, AMD možná zrušilo Zen 3+ a RTX 3080 Ti se blíží.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Nvidia omezí výkon v těžení kryptoměn u všech karet

Limit tzv. hash ratu nebyl u RTX 3060 zrovna úspěch, během pár týdnu byl prolomen. Ale vypadá to, že Nvidia se nevzdává. Web Videocardz nyní informuje o tom, že skutečně připravuje nové verze všech svých karet, které by přinesly omezení výkonu v těžbě kryptoměn, jak už se dřív spekulovalo. Karty budou prakticky identické, jen ponesou trochu odlišné označení (s dvojkou na konci) a nebudou kompatibilní se starými drivery, aby limit nešel obejít.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

Nvidia už tento záměr prakticky sama potvrdila. Nový driver s označením 466.27, který znovu povoluje omezení hash ratu u RTX 3060, bude podle Nvidie nutný pro produkt, jež má vyjít někdy v polovině května.

Zen 3+ možná vůbec nevyjde

Se zajímavou informací před pár dny přišel kanál RedGamingTech. Poměrně dlouhou dobu se totiž mluvilo o tom, že po procesorech Ryzen 5000, postavených na architektuře Zen 3, přijde na konci letošního roku Zen 3+. Mělo jít jen o mírné vylepšení, potenciálně na 6nm procesu od TSMC a v podstatě to měla být odpověď na Alder Lake od Intelu, který také vyjde ke konci roku. Podle nových informací se ale zdá, že tuto řadu AMD zrušilo a soustředí se na Zen 4.

Důvodů je nejspíš hned několik, ale tím hlavním je pravděpodobně stále trvající nedostatek čipů. Ryzeny 5000 se stále nedostaly ke všem zákazníkům, a tak dává smysl jeho životní cyklus o něco prodloužit.

Oznámení RTX 3080 Ti se blíží

Nakonec krátká zpráva ohledně nadcházející grafické karty RTX 3080 Ti. Pokud už nedojde k žádným odkladům (a že jich už bylo požehnaně), měla by být podle serveru ITHome oznámena 18. května. První recenze se mají objevit 25. května a samotné datum vydání je o den později, tedy 26, května. Je prakticky jisté, že podobně jako nové verze starších karet bude mít RTX 3080 Ti omezený hash rate.

Opět připomenu, že má karta nabídnout velmi podobný výkon jako RTX 3090, ale s osekanou kapacitou VRAM. Namísto 24 GB půjde jen o polovinu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama