Přehled HW novinek ze 4. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 4. týdne

Přehled HW novinek ze 4. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

5
Platformy Windows PC

Nvidia nejspíš ustoupí od akvizice ARMu, jak dopadla RTX 3050?

Reklama

RTX 3050 – lepší než konkurence, ale stačí to?

Minulý týden značil vydání budgetové grafické karty Radeon RX 6500 XT od AMD, která však byla velkým zklamáním. O pár dnů později přišla na řadu konkurenční GeForce RTX 3050, jež má o 50 dolarů vyšší oficiální cenu (249 dolarů), ale zato nabízí výrazně vyšší výkon.

Kartu samozřejmě opět otestoval YouTube kanál Hardware Unboxed. V průměru z 12 her nabídla RTX 3050 ve Full HD rozlišení 108 FPS, zatímco RX 6500 XT pouze 79 (s PCI-e 3.0 dokonce jenom 62). Nový model od Nvidie se tak výkonnostně zařadil mezi GTX 1660 Super a RTX 2060, přičemž blíže má k první zmíněné kartě. Nejde tedy o žádný zázrak, ale výkon bychom mohli hodnotit jako relativně uspokojivý, pokud by RTX 3050 skutečně stála 249 dolarů. Jak už bývá v dnešní době zvykem, ceny vyletěly až k astronomickým hodnotám. V českých obchodech je jeden model k mání za 16 000 Kč, což je prakticky dvojnásobek MSRP.

Nejspíš tedy opět uděláte nejlíp, když ještě s nákupem vydržíte, dokud se ceny nezlepší. Kdy to bude, to samozřejmě nikdo neví. Pozitivní zpráva je ale aspoň to, že za poslední měsíc trochu spadly.

Nvidia chce ustoupit od akvizice ARMu

A u Nvidie ještě zůstaneme. Společnost totiž už v roce 2020 oznámila, že chce za 40 miliard dolarů koupit firmu ARM Holdings, která vlastní stejnojmennou čipovou architekturu, jež se používá především v mobilech, tabletech či chytrých televizích. Nvidia by tím získala poměrně dominantní postavení na trhu, s čímž měly problém i regulační úřady.

Magazín Bloomberg před pár dny informoval o tom, že obchod se za více než rok prakticky nikam neposunul a podle jeho zdrojů už je Nvidia rozhodnuta, že akvizice neproběhne. Následně dodává, že ARM Holdings místo toho zváží jinou alternativu, a to vstup na burzu. Na oficiální vyjádření obou společností ale stále čekáme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama