Přehled HW novinek ze 4. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 4. týdne

Přehled HW novinek ze 4. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Windows PC

Další informace o RTX 3080 Ti, Intel se nejspíš opravdu přesune k TSMC a Navi 23 v Tesle.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Uniklý benchmark RTX 3080 Ti

Co by to bylo za novinkový souhrn bez grafické karty RTX 3080 Ti? Tentokrát bude řeč o uniklém benchmarku této karty. Respektive jde o GPU s označením RTX 3080 20 GB, ale vše nasvědčuje tomu, že jde právě o 3080 Ti, o které se už tak dlouho spekuluje. Má totiž stejný počet CUDA jader a dokonce i podobné takty jako RTX 3090. Liší se tak prakticky jen v paměti VRAM, která má o 4 GB nižší kapacitu a o něco nižší propustnost. S informacemi přišel čínský leaker Lao Ma, který se podělil také o graf s výsledky v benchmarku 3DMark. Ty naznačují, že RTX 3080 Ti na tom bude skutečně velmi podobně jako 3090.

Přehled HW novinek ze 4. týdne

Tesla Model S disponuje dosud neoznámeným grafickým čipem od AMD

Už několik měsíců se mluví o nižších kartách řady RX 6000 od AMD a přestože stále oznámeny nebyly, nových informací jsme se přece jenom dočkali a to poněkud netradiční cestou. Jak jsme již informovali v dřívějším článku, společnost Tesla oznámila, že pro model S chystá nové elektronické vybavení, které zahrnuje jeden větší displej vepředu a jeden menší vzadu. Asi byste žádný větší výkon od takového zařízení nečekali, ale Elon Musk tvrdí, že rozjede i Cyberpunk 2077, má totiž nabízet výkon okolo 10 TFLOPS. A už víme, jak je to možné. Software inženýr Patrick Schur na svém Twitteru zveřejnil schéma, které ukazuje využití nového GPU. A už z obrázku je jasné, že jde o Navi 23, tedy dosud neoznámené grafické karty, které navíc očekáváme spíš až v druhé polovině roku. Radeony RX 6700 a 6700 XT, které nejspíš vyjdou jako první, jsou totiž označovány jako Navi 22. Zatímco zájemci o Teslu se tedy můžou těšit už příští měsíc, PC hráči si na nové grafické karty budou muset počkat.

Intel údajně skutečně přesune výrobu k TSMC

O tom, že Intel přemýšlí nad přesunem výroby svých čipů do továren TSMC, jsme psali už před pár týdny. Nyní však přišel s novými informacemi server Digitimes, které poté na svém Twitteru přeložil uživatel s přezdívkou RetiredEngineer. Sám však podotýká, že se mu některé informace úplně nezdají a je tak nutné brát zprávu s určitou rezervou. Mluví se v ní ale o tom, že Intel se má stát druhým největším zákazníkem TSMC, hned po společnosti Apple. Překonal by tak i svého konkurenta AMD. Pro tuto firmu se naopak situace výrazně zkomplikuje, Intel by si totiž zřejmě vydobyl nějaká přednostní práva a bude chtít dostat své procesory na 3nm proces dřív než konkurence. Velkou otázkou pak bude také výrobní kapacita TSMC, která je už tak hodně vytížená. Zatím však nevíme, co Intel udělá s vlastními továrnami, které má. Tam totiž provozuje svůj 10nm proces a zanedlouho by se mělo přejít také na proces 7nm. Upřímně si netroufám odhadovat, jak to všechno nakonec dopadne, ale jisté je, že budoucnost procesorů vypadá velmi zajímavě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama