Přehled HW novinek ze 43. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 43. týdne

Přehled HW novinek ze 43. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Windows PC

RDNA 3 zřejmě dorazí až v prosinci, Nvidia vydává nové verze RTX 3060.

Reklama

Kauze okolo nového napájecího konektoru jsme věnovali samostatný článek.

Nové Radeony nejspíš vyjdou až v prosinci

Už 3. listopadu nás čeká stream věnovaný novým grafickým kartám od AMD, tedy řadě založené na architektuře RDNA 3. Ale bohužel to nevypadá, že se ještě v listopadu dočkáme i samotného vydání, aspoň to tvrdí známý insider Greymon55. Ten totiž prohlásil, že má nová řada zpoždění přibližně jednoho týdne. Na otázku magazín Videocardz pak odpověděl, že by vydání mělo připadnout na 1. až 5. prosince. V podstatě tedy až měsíc po oznámení.

A jakých modelů se vůbec dočkáme? Zatím to vypadá, že letos dorazí pouze dva, a to ty nejvyšší. Zajímavé je pojmenování, které se, vypadá to, změní. Podle několika leakerů by měly modely nést označení Radeon RX 7900 XT a 7900 XTX. Vypadá to, že potenciální název RX 7950 XT(X) si AMD šetří po nějakou ještě výkonnější kartu.

Nvidia vydala novou verzi RTX 3060 a RTX 3060 Ti

Ačkoli Nvidia už má venku řadu RTX 40, ještě zdaleka neopustila minulou generaci, která stále tvoří většinu lineupu. Populární karty RTX 3060 a 3060 Ti se teď navíc dočkaly nových verzí, jež byly vydány bez předchozího oznámení. Nvidia je jen tak mimochodem zmínila v poznámkách u nového driveru.

Nižší model, tedy RTX 3060, je nyní dostupný ve verzi s 8 GB VRAM (v základu má 12 GB), což vedlo také ke zúžení sběrnice na 128 bitů. Ostatní specifikace zůstaly stejné.

RTX 3060 Ti dostala naopak lepší verzi, s GDDR6X pamětí, což znamenalo také zvýšení její rychlosti na 19 Gbps. Základní specifikace se ani tady nijak neměnily, skutečně jde o pouze mírná vylepšení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama