Přehled HW novinek ze 44. týdne
God of War Novinka Přehled HW novinek ze 44. týdne

Přehled HW novinek ze 44. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Překvapení jménem Alder Lake, God of War s podporou FSR.

Reklama

Intel je zpět, Alder Lake předčil očekávání

4. listopadu konečně dorazily na trh dlouho očekávané procesory Alder Lake od Intelu. Jde už o 12. generaci CPU od této společnosti a hlavně po dlouhé době o skutečně revoluční architekturu. Alder Lake využívá 10nm proces a kromě klasických jader obsahuje také menší „E“ jádra, které se používají pro méně náročné činnosti. Jednotlivé modely jsme si už představili dříve, takže vás odkážu na samostatný článek.

Nyní už ale máme kromě specifikací k dispozici také recenze a právě na ně se dnes podíváme, již tradičně na ty od kanálu Hardware Unboxed, který s grafy rozhodně nešetří. Nezačneme ale u her, tentokrát jsou totiž zajímavé také výsledky v různých programech, kde mají nové procesory od Intelu až překvapivě velký náskok. V některých totiž jsou až o několik desítek procent rychlejší než konkurence.

V samotných hrách jsou pak výsledky velmi podobné jako ty u srovnatelných procesorů od AMD. Velký rozdíl zatím nedělají ani DDR5 paměti, které v některých případech sice výkon zvýší, ale jinde ho zase paradoxně sníží. V průměru z 10 her to vychází tak, že Alder Lake je o pár procent rychlejší než Ryzeny, ale opravdu záleží, jaký titul zrovna budete hrát.

Mimochodem před vydáním se hodně mluvilo o vysoké spotřebě, ale nakonec by nemělo jít o takový problém. V testu při hraní Cyberpunku 2077 měla sestava s CPU Alder Lake jen o trochu vyšší spotřebu než konkurenční Ryzeny.

Přehled HW novinek ze 44. týdne

Je tedy dobrý nápad nové procesory od Intelu koupit? Rozhodně, takový Core i5-12600K se jeví jako opravdu velmi dobrá volba, jenže je tady jeden zásadní problém, a to drahé základní desky. Jejich cena nejde pod 6 000 Kč. Během několika měsíců by ale měly vyjít také levnější „B“ modely a potom půjde Alder Lake s čistým svědomím doporučit. Uvidíme, jak na tyto procesory odpoví AMD se svou architekturou Zen3D.

God of War bude na PC podporovat také FSR

Před pár týdny Sony oficiálně oznámila, že akční adentura God of War z roku 2018 se příští rok v lednu podívá na PC. Slíbeno bylo bohaté nastavení grafiky, ale také podpora vysokého frameratu či hraní na klávesnici a myši. God of War však nekončí u takových „základních“ prvků, obsahovat totiž bude také technologii DLSS od Nvidie. A před pár dny jsme se dozvěděli, že nepůjde pouze o DLSS. Hra bude totiž podporovat také FSR od konkurenčního AMD, které mimochodem funguje také na starších kartách od Nvidie, jako například populární řadě GTX 1000. FSR totiž nepoužívá umělou inteligenci, ale jen vylepšený upscaling. Kvalita tedy není tak dobrá jako u DLSS, ale navýšení výkonu rozhodně není malé.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

Informaci o tom, že bude hra podporovat FSR, prozradilo AMD prostřednictvím obrázku, který ukazuje i všechny ostatní tituly, v nichž bychom v budoucnu měli FSR vidět. Následně o tom informoval magazín Videocardz.

God of War na PC vychází 14. ledna 2022.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama