Přehled HW novinek ze 45. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 45. týdne

Přehled HW novinek ze 45. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Z RTX 4080 12GB se údajně stane RTX 4070 Ti, Frame Generation i s FSR a XeSS.

Reklama

Nvidia má v lednu představit RTX 4070 Ti

V říjnu se dostala na trh první grafická karta z nové generace Lovelace – RTX 4090. Již za pár dní ji pak bude následovat RTX 4080 16GB. Tu původně měla doplnit ještě 12GB varianta, jež ovšem obsahovala úplně jiný čip a celkově šlo zkrátka o naprosto odlišný produkt, takže označovat ho stejným číslem bylo dost matoucí. Nvidia ji proto před pár týdny zrušila, ale co teď s kartami, které už byly vyrobeny? S odpovědí přichází insider kopite7kimi a asi vás úplně nepřekvapí.

V krátkém tweetu jednoduše uvedl, že z RTX 4080 12GB se stane RTX 4070 Ti. Specifikace zřejmě zůstanou stejné a můžeme jen doufat, že se alespoň sníží cena, protože na tu se pochopitelně strhla největší kritika u původní verze této karty. S cenovkou 899 dolarů by momentálně šla proti chystanému Radeonu RX 7900 XT, kde by možná měla výhodu v ray tracingu, ale rozhodně ne v rasterizaci.

A kdy bude nová grafika představena? Momentálně to vypadá na veletrh CES. Podle magazínu Wccftech má na oznámení dojít 3. ledna, už o den později by měly dorazit recenze a samotné vydání je prý stanoveno na 5. ledna.

Frame Generation funguje i s FSR a XeSS

Grafiké karty RTX 40 přišly s technologií DLSS 3, která přináší tzv. generaci snímků. Mezi dva tradičně vyrenderované přidá jeden "falešný", to pak vede k navýšení FPS především v situacích, kde je limitací procesor. Jak ale zjistil web Igor's Lab, Frame Generation ve hře Spider-Man Remastered nefunguje jenom s DLSS, ale také s konkurenčním FSR od AMD a XeSS od Intelu. Na jejich dotaz, jestli nejde o chybu, pak Nvidie odpověděla, že ne, je to skutečně zamýšlená funkce.

Zdroj: Igor's Lab
Zdroj: Igor's Lab

Jak můžete vidět z grafu, minimálně s FSR funguje technologie velmi dobře a je prakticky na podobné úrovni jako DLSS. Je to zajímavý údaj, neboť AMD nedávno oznámilo třetí verzi FSR, která by také měla nabídnout generaci snímků. Uvidíme tedy, jak se bude rovnat konkurenci od Nvidie.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama