Přehled HW novinek ze 45. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 45. týdne

Přehled HW novinek ze 45. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

6
Platformy Windows PC

Údajné specifikace nové generace GPU, Intel chystá další procesory.

Reklama

Intel chystá další modely procesorů Alder Lake

Týden po vydání 12. generace procesorů Core už se opět naplno rozběhly spekulace a úniky. Intel totiž samozřejmě nekončí a v plánu má další modely. Na internetu se postupně objevují jejich specifikace, o nichž informoval magazín Videocardz. Nové modely prozradila například společnost Dell.

Z dokumentů můžeme vyčíst, že Intel chystá procesory bez označení „K“. Ty nepůjdou taktovat a základní frekvence bude o něco nižší, počet jader ale zůstane stejný. Kromě toho jsou v plánu také méně výkonné procesory s označením „T“, které nemají takovou spotřebu. O nich zase informoval magazín FanlessTech.

Výše se můžete podívat na vyčerpávající tabulku, kterou dal dohromady magazín Videocardz. Datum vydání zmíněných produktů zatím neznáme, ale očekává se, že by k němu mohlo dojít někdy na začátku příštího roku.

Údajné specifikace nové generace grafických karet

Právě příští rok nás ale čeká ještě jedna věc. Dlouho očekávaná nová generace grafických karet v podobě Lovelace od Nvidie a RDNA 3 od AMD. Nutno dodat, že své karty chystá také Intel, ale jejich první generace Alchemist bude konkurovat pouze současné nabídce. A co můžeme od nových GPU očekávat? S novými informacemi přišli známí insideři kopite7kimi a Greymon55.

Nejvyšší model od AMD údajně nabídne 15 360 jader, 32 GB GDDR6 VRAM, 256 nebo 512 MB Infinity Cache, která má být ale 3D. Zřejmě se využije podobná technologie jako při chystané V-Cache pro procesory Ryzen. Greymon55 dál zmiňuje ještě frekvenci, která se má pohybovat mezi 2,4 a 2,5 GHz. GPU má být vyrobeno na 5nm a 6nm procesu od TSMC. A proč jsou procesy dva? AMD u grafických karet poprvé použije čipletovou architekturu, kterou už využívá u svých procesorů. To celé má nabídnout neuvěřitelných 71 TFLOP hrubého výkonu.

Nvidia bude mít určitou nevýhodu, protože čipy architektury Lovelace budou stále monolity. I tak má ale společnost vysoké ambice. Podle Greymona bude mít nejvyšší model 18 432 CUDA jader, frekvenci 2,3 až 2,5 GHz a 24 GB GDDR6X VRAM. GPU bude vyrobeno na 5nm procesu od TSMC a nabídne prý 85 až 92 TFLOP výkonu. kopite7kimi zase zmiňuje, že karty RTX 4070, 4080 a 4090 vyjdou už ve třetím kvartálu příštího roku, což je trochu dřív, než jsme čekali.

Všechno to zní krásně, ale je tady jeden háček, o němž se mluví už docela dlouho. Řeč je o spotřebě, která má dosáhnout opravdu astronomických hodnot. Čip AD102 od Nvidie má mít TGP mezi 450 až 650 W. Aktuální nejvyšší model RTX 3090 má spotřebu „pouze“ 350 W. U Navi 31 od AMD Greymon nemá přesná data, ale odhaduje spotřebu mezi 350 a 550 W.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama