Přehled HW novinek ze 46. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 46. týdne

Přehled HW novinek ze 46. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

9
Platformy Windows PC

AMD chystá další Radeony, nová generace grafických karet má výrazně zdražit.

Reklama

AMD nejspíš chystá low-end Radeony řady RX 6000

Rok po vydání grafických karet aktuální generace stále ani jedna společnost nevydala celý svůj lineup. Alespoň tedy pokud se nějak nezměnily jejich plány. U Nvidie se už hodně dlouhou dobu mluví o RTX 3050 Ti, která stále nespatřila světlo světa. A jak to tak vypadá, své low-end modely připravuje také konkurenční AMD.

S informací přišel japonský leaker Komachi, o jehož zprávě informoval magazín Videocardz. Podle Komachiho AMD pracuje na kartách Radeon RX 6500 XT a 6400, které by měly používat čip Navi 24. Obě GPU pak mají nabídnout 4 GB GDDR6 VRAM.

Zatím ale nevíme, kdy a jestli vůbec se tyto modely na trh podívají. Tak jako tak půjde o opravdu velmi low-endové grafické karty, na kterých si toho už nejspíš moc nezahrajete. Pro méně náročné zákazníky by však mohly být potenciálně zajímavé, pokud dokážou udržet nízkou cenovku.

Nová generace grafických karet – extrémní výkon za extrémní cenu?

Minule jsme rozebírali potenciální výkon nové generace grafických karet. Kanál Red Gaming Tech však nyní přišel s ještě jednou velmi zajímavou informací, a to jsou první nástřely cen. Samozřejmě, rok před vydáním je na přesné ceny ještě velmi brzy, ale dozvěděli jsme se alespoň přibližné odhady.

S odvoláním na několik zdrojů (a nutno říct, že Red Gaming Tech je poměrně spolehlivý kanál) youtuber tvrdí, že nejvyšší model řady RTX 40 od Nvidie míří někde na 1 600 až 1 700 dolarů. To by nebylo zase tak velké navýšení oproti RTX 3090, která má MSRP 1 499 amerických dolarů.

To zajímavé přichází u AMD. Nejvyšší model, postavený na architektuře RDNA 3, má totiž stát více než 2 000 dolarů. To je dvojnásobek ceny Radeonu RX 6900 XT, což je aktuálně nejrychlejší GPU pro běžné zákazníky, které AMD nabízí. Nutno dodat, že AMD u nové generace sází na čiplety místo klasického monolitu a údajně chystá také několik dalších nových technologií, takže je dost možné, že grafiky od AMD budou zkrátka dražší na výrobu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama