Přehled HW novinek ze 47. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 47. týdne

Přehled HW novinek ze 47. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Nvidia chystá RTX 3050, nové grafiky od Intelu každý rok.

Reklama

Nvidia chystá RTX 3050

Spekulace o vydání karty RTX 3050 Ti jsou tady snad víc než rok. Low-end GPU od Nvidie ale stále nespatřilo světlo světa. Proč přesně, to ví jenom samotná společnost Nvidia, ale my můžeme aspoň odhadovat, kdy se na trh dostane, protože o existenci této grafiky už prakticky nelze pochybovat. Jenom se dosavadní informace trochu změnily.

S novou zprávou přišel magazín Videocardz, který se odvolává na své vlastní zdroje. Z RTX 3050 Ti se podle nich stala RTX 3050, ale mělo by stále jít o tu stejnou kartu. Podle nových informací má nabídnout vyšší výkon než GTX 1660 Super, ale nižší než chystaná RTX 2060 12 GB, která má vyjít letos v prosinci. RTX 3050 tak míří na méně náročné hraní ve Full HD rozlišení. A kdy bude karta konečně uvedena na trh? Podle Videocardz se dočkáme až v druhém kvartálu roku 2022, takže by mělo jít o přímou konkurenci low-end modelu od Intelu.

Intel chce vydávat novou generaci GPU každý rok

A tím se plynule přesouváme k modré stáji, která má na poli grafických karet velké plány. První generaci s názvem Alchemist chce vydat v prvním čtvrtletí příštího roku (obecně se však počítá spíš s druhým kvartálem, v tom prvním uvidíme nejspíš jen GPU pro notebooky), ale v plánu má i několik dalších architektur. Následující generace ponesou název Battlemage, Celestial a Druid. O nich stále nevíme prakticky nic, ale před pár dny se objevila velmi zajímavá informace ohledně roku jejich vydání.

Přehled HW novinek ze 47. týdne

Zaměstnanec Intelu Bryce, jenž se stará o komunitu a drivery, totiž odpověděl na relativně náhodný komentář od uživatele Freemana235, který si dělal legraci z neustále narůstající spotřeby grafických karet a napsal, že v roce 2025 uvidíme RTX 6090 Super, jež bude mít spotřebu 800 W. Bryce ale ve vší vážnosti napsal, že pokud vše půjde dobře, tou dobou (v roce 2025) zamíří na trh Intel Arc Druid.

Ano, čtete dobře, Druid, který je až úplně poslední dosud oznámenou generací. Jednoduchá matematika nám napoví, že Intel by musel vydávat nové generace GPU přibližně jednou ročně, aby tohoto cíle dosáhl (Alchemist – 2022, Battlemage – 2023, Celestial – 2024, Druid – 2025). To je velmi ambiciózní plán, protože Nvidia i AMD najely na dvouletý cyklus jednotlivých generací. Pokud by ale Intel skutečně vydával nové karty každý rok, mohlo by to znamenat, že brzy dožene ztrátu, kterou bude na konkurenci mít. A tři kompetitivní subjekty na trhu místo dvou jsou pro zákazníky pouze dobrou zprávou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama