Přehled HW novinek ze 7. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 7. týdne

Přehled HW novinek ze 7. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

5
Platformy Windows PC

Nové AMD drivery zvyšují výkon, RTX 4060 nevypadá zrovna slibně.

Reklama

Nové drivery pro grafické karty od AMD výrazněji zvyšují výkon

Od prosincového vydání nové řady grafických karet v podobě Radeonů RX 7000, postavených na architektuře RDNA 3, se AMD zaměřovalo pouze na ně a žádné aktualizace ovladačů pro starší GPU nevycházely. To se konečně změnilo až před pár dny, kdy vyšel update s označením 23.2.1.

Čekání se, zdá se, vyplatilo, protože nový driver slibuje solidní nárůst výkonu u karet řady RX 6000 oproti listopadovým ovladačům napříč hrami. Zisky se většinou pohybují v rámci jednotek procent, ale například v F1 2022 to má být dokonce až 19 %.

Zdroj: AMD
Zdroj: AMD

Zároveň se však objevily znepokojivé zprávy o tom, že instalace updatu může způsobit velké problémy. Někteří uživatelé hlásí zacyklení do fatálních chyb, které je donutilo přeinstalovat celý operační systém. Upgrade na nové drivery si proto předem pořádně rozmyslete a raději si zálohujte data.

Unikly specifikace RTX 4060

Minule jsme psali o nadcházející kartě RTX 4070, která sice ještě nebyla oficiálně oznámena, ale podle zákulisních informací má dorazit v dubnu. Známý insider kopite7kimi však nyní zveřejnil podrobnosti ohledně ještě o něco nižšího modelu v podobě RTX 4060. A nutno říct, že specifikace nevypadají příliš optimisticky.

Má nabídnout 3 072 CUDA jader (pokles o 512 jader oproti RTX 3060), 8 GB GDDR6 (o 4 GB méně oproti RTX 3060) a 24 MB L2 cache. Nejvíc zarážející je fakt, že má být karta postavena na čipu AD107, což historie prakticky nepamatuje. Šedesátková řada v posledních generacích vždy používala čip s číselným označením 106. Horší čip 107 se u minulé generace použil například jen pro RTX 3050 a její mobilní verzi.

Uvidíme tedy, jakou Nvidia nasadí cenovku, ale nižší část lineupu generace RTX 40 zatím rozhodně nevypadá příliš lákavě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama