Přehled HW novinek ze 7. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 7. týdne

Přehled HW novinek ze 7. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

3
Platformy Windows PC

Grafické karty zlevňují, Intel Arc vyjde v druhém čtvrtletí.

Reklama

Intel konečně oznámil, kdy vyjde Arc Alchemist

Čekali jsme dlouho, ale dočkali jsme se. V rámci konference pro investory Intel představil své plány na vydání první generace grafických karet, která nese označení Alchemist. Loni mluvil o vydání v prvním kvartálu 2022, v posledních měsících se ale začaly objevovat spekulace, že dojde k odkladu. Pravda je nakonec částečně na obou stranách.

V prvním čtvrtletí, tedy do konce března, se skutečně karet dočkáme, ale dojde pouze na ty pro notebooky. Alchemist pro desktopy, na což je stále upřena největší pozornost, dorazí až v druhém kvartálu. Jako poslední (ve třetím čtvrtletí) pak vyjdou grafiky pro pracovní stanice.

Přehled HW novinek ze 7. týdne

Otázka zní, jestli vydání desktopových grafik přece jenom nepřijde moc pozdě, když RDNA 3 od AMD a Lovelace od Nvidie dorazí někdy na podzim, možná i dříve, a budou násobně výkonnější oproti Alchemist, jenž má konkurovat pouze aktuální generaci.

I na to ale samozřejmě Intel myslí a nastínil plány do budoucna. Dozvěděli jsme se tak, že další generace Battlemage vyjde mezi lety 2023 a 2024. Dřívější zprávy od důvěryhodných insiderů však jasně naznačovaly, že by měla druhá generace dorazit už v prvním či druhém kvartálu příštího roku, tedy v podstatě na začátku okna, které Intel zmiňuje.

Přehled HW novinek ze 7. týdne

Následující generace Celestial bude už útočit i na high-endový (podle slov Intelu "Ultra Enthusiast") segment a podle roadmapy má vydání naplánováno na "2024+", zřejmě ale můžeme očekávat, že dorazí na trh právě už v roce 2024.

Ceny grafických karet rychle klesají

Už víc než rok se celý svět potýká s nedostatkem čipů, který působil drastický nárůst cen, případně úplnou nedostupnost různých elektronických zařízení. Právě grafických karet se celá krize dotkla snad zdaleka nejvíc a ani po tak dlouhé době se situace stále nevrátila do normálu. Jak ale dokazuje nový report stránek 3Dcenter.org (který pokrývá ceny v německých obchodech), je zde určité světlo na konci tunelu.

Zdroj: 3DCenter.org
Zdroj: 3DCenter.org

Graf asi mluví sám za sebe. Situace byla nejhorší v květnu loňského roku, potom se začala zlepšovat, ale jenom do srpna, kdy trend nabral opačný směr. Ceny se opět zvyšovaly až do prosince, od té doby však prudce klesají, což je výborná zpráva. Grafiky od AMD i Nvidie jsou momentálně na hodnotách z února 2021, konkrétně 57 % nad MSRP pro Nvidii a 45 % u AMD. Stále jsou tedy ceny opravdu přepálené, ale pokud bude trend pokračovat, už brzy bychom se mohli dostat do normálu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama