Přehled HW novinek ze 7. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 7. týdne

Přehled HW novinek ze 7. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

6
Platformy Windows PC

Datum vydání RX 6700 XT, nové procesory od Intelu a Nvidia komplikuje život těžařům.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Datum vydání RX 6700 XT

Vzhledem k blížícímu se vydání RTX 3060 bylo jasné, že AMD musí co nejrychleji odpovědět a vydat alespoň jednu kartu v mid-range segmentu. Dlouho spekulovaná RX 6700 XT ale nejspíš nakonec vyjde dřív, než jsme čekali. Podle serveru Cowcotland se tak stane už 18. března, tedy přesně tři týdny po vydání RTX 3060. Zásoby mají být opět velmi omezené, pozitivní je ale aspoň fakt, že se dočkáme i referenčních modelů, které se budou prodávat za MSRP. To sice stále neznáme, ale úniky naznačovaly výkon okolo RTX 3060 Ti a viděl bych tak pravděpodobně stejnou cenu, tedy 399 dolarů.

S dalšími informacemi přišel kanál Coreteks, který tvrdí, že RX 6700 XT bude vyráběna ve dvou variantách. To se shoduje s tím, co tvrdí i důvěryhodný server Videocardz. Verze se údajně nazývají ASIC A a ASIC B. Varianta A má TGP 230 W a má být určená pro přetaktované nereferenční karty, verze B má TGP jen 189 W a bude použita pro referenční model a nepřetaktované modely partnerů. Obecně má být RX 6700 XT o 20-25 % rychlejší než její předchůdce RX 5700 XT. Další spekulovaná grafická karta RX 6700 (bez „XT“) má údajně dorazit v dubnu.[spacing size=""]

Přehled HW novinek ze 7. týdne

DLSS se bude objevovat ve více hrách díky pluginu pro Unreal Engine 4

Technologie DLSS od Nvidie už je tu s námi nějaký pátek, ačkoli plný potenciál jsme mohli vidět až loni s vydáním verze 2.0, která přinesla masivní vylepšení. Připomenu, že díky ní se může hra renderovat v nižším rozlišení a zbývající pixely dopočítá umělá inteligence. Nezpůsobí žádnou drastickou ztrátu kvality, a naopak poměrně výrazně se tím zlepší framerate.

Implementace této technologie však zřejmě není zrovna jednoduchá. Počet her, které ji podporují, se pohybuje v rámci nižších desítek. To by se však mohlo změnit. Nvidia totiž oznámila plugin pro Unreal Engine 4, který přidává možnost DLSS. Samozřejmě to neznamená, že teď budou všechny hry tuto funkci podporovat, ale mělo by jít o výrazné usnadnění pro vývojáře. Uvidíme, jestli se z této technologie nakonec stane standard a jak se do toho promítne spekulované vydání FidelityFX Super Resolution od AMD.

Datum vydání procesorů Rocket Lake a Alder Lake

Samotný Intel nám už před nějakou dobou prozradil, že vydání procesorů Core 11. generace s označením Rocket Lake je naplánováno ještě na první čtvrtletí tohoto roku. Nevěděli jsme ale, kdy přesně ho můžeme očekávat. To se změnilo před pár dny, kdy s novými informacemi přišel hongkongský web HKEPC. Ten tvrdí, že nové procesory přijdou na trh 15. března. Připomenu, že je tato generace procesorů stále vyráběna na 14nm procesu a neměli bychom tedy očekávat nějaký výraznější výkonnostní nárůst. Nové procesory ale už budou podporovat PCI Express 4.0.[spacing size=""]

Přehled HW novinek ze 7. týdne

Mnohem zajímavější je ale jiná informace, která se týká další generace procesorů od Intelu s označením Alder Lake. Ty už budou vyráběny 10nm procesem, přinesou podporu PCIE Express 5.0 a také pamětí DDR5. Podle webu HKEPC je představení plánováno na září a dostupné budou tyto procesory od prosince letošního roku.

Nvidia možná omezí výkon v těžení kryptoměn i u dalších karet

Asi už víte, že se Nvidia rozhodla omezit efektivitu těžení kryptoměn u grafické karty RTX 3060, věnovali jsme tomu samostatný článek. Původně jsme mysleli, že toho Nvidia docílila pomocí driverů, poté to vypadalo na BIOS, ale jak ukázal tweet od PR ředitele Nvidie Bryana Del Rizza, jde o kombinaci obojího. Ve výsledku by to mělo vést k tomu, že se tato ochrana nedá nijak obejít, ale uvidíme, jak to nakonec dopadne.

RTX 3060 by však nemusela být jedinou kartou, u které se Nvidia o něco takového pokouší. U již vydaných karet by omezovaní výkonu mohl být problém (těžaři by jednoduše neaktualizovali ovladače), insider kopite7kimi ale naznačuje, že starší modely RTX 3060 Ti, 3070, 3080 a 3090 se přestanou vyrábět. Nahradily by je zřejmě podobné modely se stejnými specifikacemi, které by však nepodporovaly staré ovladače a v těch nových by už Nvidia omezila výkon v těžení kryptoměn. Ve výsledku tak těžaře donutí přejít na tzv. CMP, což jsou procesory určené výhradně na těžení kryptoměn.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama