První informace o Zen 3+, RTX 3080 Ti a 3060 potvrzeny, co všechno nás čeká v příštím roce?
Novinka První informace o Zen 3+, RTX 3080 Ti a 3060 potvrzeny, co všechno nás čeká v příštím roce?

První informace o Zen 3+, RTX 3080 Ti a 3060 potvrzeny, co všechno nás čeká v příštím roce?

Jan Urbančík

Jan Urbančík

13
Platformy Windows PC

Novinky ze světa hardwaru.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

RTX 3080 Ti a 3060 potvrzeny

O nových modelech grafických karet od Nvidie jsme se v posledních souhrnech bavili hodně a vypadá to, že spekulace, o kterých jsme vás informovali minule, jsou pravdivé. Společnost Asus zřejmě nechtěně zařadila na seznam svých grafických karet právě modely RTX 3080 Ti s 20 GB VRAM a RTX 3060 s 12 GB VRAM. Přesné specifikace se na stránce nenacházejí, ale objevily se právě ve zmíněných leacích. Jinak se nic nezměnilo, oznámení pravděpodobně proběhne na CES 2021, 12. ledna v 18:00 našeho času, kdy začíná konference Nvidie.

První informace o Zen 3+, RTX 3080 Ti a 3060 potvrzeny, co všechno nás čeká v příštím roce?

První neoficiální informace o architektuře Zen 3+

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že architektury Zen 4, kterou AMD potvrdilo ve svých roadmapách, se dočkáme už příští rok. Pravděpodobně totiž půjde o přelomovou architekturu, která přijde s podporou pamětí DDR5 a tím pádem i s novým socketem AM5. To však neznamená, že příští rok zůstaneme o nové procesory ochuzení. Podle nejnovějších úniků se dočkáme refreshe aktuální architektury Zen 3 s názvem Zen 3+ a kódovým označením Warhol. Na čínském fóru Chiphell se objevila informace, že jeden z nových Ryzenů postavený na architektuře Zen 3+ má údajně dosahovat taktu až 5,5 GHz a skóre v programu CPUZ činí 760 bodů. To je asi o 100 více než Ryzen 9 5950X. Stále není úplně jasné, na jakém procesu budou CPU s označením Warhol vyráběny. Pravděpodobně to však bude vylepšený 7nm proces od TSMC, tedy 7nm+.

Co všechno nás čeká příští rok?

Vzhledem k tomu, že tohle je poslední novinkový souhrn roku 2020, připravil jsem si souhrn toho, co nás čeká příští rok na poli procesorů i grafických karet. Budu zde mimo jiné opakovat informace, které už se objevily v některých předchozích souhrnech, chtěl jsem ale, aby bylo všechno přehledné.

Intel

Jestli něco Intel potřebuje, tak je to konečně vydat plnohodnotné procesory postavené na 10nm procesu. Jestli se však v příštím roce opravdu dočkáme, zatím jasné není. Na první kvartál společnost plánuje procesory 11. generace s označením Rocket Lake. Ty už jsou sice založené na jádře Sunny Cove z architektury Ice Lake, která používá 10nm proces, pro účely Rocket Laku se však „backportuje“ na starý známý 14nm proces, který Intel používá od vydání procesorů Skylake v roce 2015.

Pak je tu ale Alder Lake, generace desktopových procesorů, která konečně bude založená na dlouhou odkládaném 10nm procesu. Přinese podporu DDR5 pamětí a přijde tak i s novým socketem LGA 1700. Zvláštní je, že Intel plánuje vydání na druhou polovinu příštího roku, tedy jen několik měsíců po vydání procesorů Rocket Lake. U Intelu jsme si však už zvykli na časté odklady, a tak bych to bral radši s rezervou.

Intel se už pouští také do segmentu grafických karet pomocí architektury Xe. Použije ji už ve svých procesorech Rocket Lake jako integrovanou grafickou kartu, dočkat bychom se měli také klasické desktopové verze. První nejspíš jen pro OEM trh, tedy do předem složených počítačů, později ale také samostatně se prodávajících verzí, které by měly konkurovat grafickým kartám od AMD a Nvidie.

Nvidia

Kromě výše zmíněných RTX 3080 Ti a 12 GB verze RTX 3060 bychom se měli dočkat dalších modelů grafických karet Ampere. Prakticky jistá je RTX 3060 se 6 GB VRAM, o které jsme se zmiňovali už minule. Pravděpodobně dojde také na RTX 3050, případně RTX 3050 Ti. Vzhledem k nové dohodě mezi Nvidií a Samsungem se zdálo, že bychom se mohli dočkat také refreshe Super, který známe už z řady RTX 2000, do toho už ale nezapadají poslední zmínky o generaci Lovelace, které se nedávno objevily. Původně to vypadalo tak, že další generací po Ampere bude Hopper, která už bude využívat MCM (multi-chip module), který můžete znát například z procesorů od AMD. Hopper je ale nejspíš daleko, a tak se mezi ní a Ampere rozhodla Nvidia dát ještě jednu generaci, což je právě Lovelace, která bude stále ještě monolit. Nejasnosti panují ohledně použitého procesu. Namísto 7nm od Samsungu, který by vzhledem k nové dohodě dával smysl, se momentálně zmiňuje 5nm proces od TSMC.

AMD

Zkraje roku bychom se měli dočkat uvedení Radeonu RX 6700 a 6700 XT, které nahradí své předchůdce řady 5000. Později vyjdou také low-end karty, které budou cenově na úrovni populární RX 580 a vypadá to, že ani nebudou podporovat ray-tracing.

Velkou neznámou je architektura RDNA 3, které bychom se měli dočkat buď na konci příštího roku nebo na začátku roku 2022. AMD opět cílí na velký nárůst výkonu. Dosáhnout by toho mohli také díky technologii MCM, kterou AMD údajně využije už v nadcházející architektuře na rozdíl od Nvidie. Architektura RDNA 3 bude nejspíš postavená na 7nm+ nebo 5nm procesu od TSMC. Je velmi nepravděpodobné, že by byl opět použit klasický 7nm proces, který už AMD využilo u prvního i druhého RDNA.

Na poli procesorů se s velkou pravděpodobností dočkáme nových modelů Ryzenů 5000. Prakticky s jistotou vyjde Ryzen 5 5600 (bez „X“). AMD by bylo samo proti sobě, kdyby takový procesor nevydalo, protože jeho předchůdci Ryzen 2600 a 3600 byli mezi zákazníky velmi populární. Software inženýr Patrick Schur, kterého v poslední době často zmiňujeme, pak odhalil specifikace dalších modelů, které jsou podle něho Ryzen 5700X a 5850X (dost možná však půjde o Ryzen 5900 bez „X“). Nejspíš na konci roku se pak dočkáme architektury Zen 3+, o které už dnes padla řeč.

To však není všechno, co AMD připravuje. Na poli APU se chystají hned dvě nové generace – Lucienne, což je refresh letošních procesorů Renoir stále postavený na architektuře Zen 2, a také Cezanne, který už je založen na architektuře Zen 3. Zároveň bychom se měli dočkat také nových Threadripperů s označením Chagall.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama