Pure Farming 2018 – dojmy z hraní
Preview Pure Farming 2018 Článek Pure Farming 2018 – dojmy z hraní

Pure Farming 2018 – dojmy z hraní

Michal Burian

Michal Burian

9
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

V předstihu jsme si zahráli nový zemědělský simulátor. Dokáže zaujmout ve stále větší konkurenci?

Reklama

Hráli jsme na: PC

Jeden by si myslel, že chuť hráčů po zemědělských simulátorech bohatě zažene jeden titul. V poslední době se ukazuje pravý opak. Hráči touží po těchto nenáročných hrách, u kterých se odreagují. Důkazem je stále populárnější a nejoblíbenější Farming Simulator, jenž jednou za dva roky navštíví počítače a konzole. K němu se předloni neúspěšně snažil přidat Farm Expert 2017 a loni Real Farm. Mnohem lépe se ale daří netradičnímu Farmer's Dynasty (kvůli podobnému názvu byl několik měsíců stažen z prodeje), v předběžném přístupu je fanouškovský projekt Cattle and Crops s propracovanou fyzikou a růžky vystrkuje chystaný Pure Farming 2018.

Pure Farming 2018 od studia Ice Flames a společnosti Techland vyjde 13. března letošního roku s českými titulky ve verzích pro PC, PlayStation 4 a Xbox One. V předstihu jsem dostal možnost hru vyzkoušet v preview verzi na PC, ze které vám přináším své čerstvé dojmy.

Konkurenci v mnoha ohledech předčí

Dokáže Pure Farming 2018 zaujmout? Odpověď je jednoduchá: rozhodně ano! Největší plus tohoto titulu vidím v možnostech, které dosavadní konkurence vůbec nenabízí. Pure Farming 2018 přináší dosud nevídaný pohled na zemědělské činnosti po celém světě. Hra je rozdělena na několik vcelku velkých map, kde budete pěstovat místní plodiny. V americké Montaně můžete pěstovat pšenici, žito, brambory, rajčata, papriky, jablka nebo zelí. Ve slunné Itálii zase olivy, vinnou révu či pomeranče, zatímco v Kolumbii se zaměříte na kávu, technické konopí a chilli. V exotickém Japonsku si zase osvojíte rýži na promáčených polích, wasabi a třešně, abyste si následně v Německu užívali klasických plodin. Jen pozor, Německo je bonusovou mapou, jež bude zdarma pro předobjednávky. Později se bude s největší pravděpodobností zvlášť prodávat.

Ve volné hře budete moci mezi těmito destinacemi cestovat a přenášet si z jedné oblasti do druhé své stroje, případně si na každé mapě koupit stroje a ty na ní po přesunu nechat. Druhá volba má hned dvě výhody. Tou první je, že za přesun bez strojů zaplatíte méně peněz. Tou druhou je pracovník, který se mezitím bude starat o farmu, respektive udělá to, co mu přikážete. Jen by měli programátoři zapracovat na umělé inteligenci, která čas od času nefunguje podle mých představ.

Tucet farmářských výzev

V preview verzi jsem měl možnost hrát volně na mapě Německa a vyzkoušet tucet farmářských výzev s časovým limitem. Ty představují scénáře s extrémními situacemi, kterým čelí zemědělci po celém světě. Kupříkladu v Montaně nastal čas žní. Bohužel se letos nepodařilo sehnat odpovídající pracovníky, takže veškerá sklizeň je na vás. V další výzvě z Montany musíte za stanovený čas zavlažit pole, oblast totiž sužuje sucho, zatímco jindy je úroda napadena hmyzem a po vás je vyžadován postřik polí a sadů před náletem kobylek.

Přesuňme se ve výzvách do Kolumbie. Oblast trápí období dešťů. Ve stanoveném čase musíte sklidit a prodat technické konopí. Jindy sklidit kávu nebo se vypořádat s neznámou chorobou. Hodně zajímavé je Japonsko s bílým zlatem. Abyste ho mohli sklidit, musíte nejprve zorat promáčená pole, osadit sazenicemi rýže a až poté se pustit do bílé sklizně. Podobné je to v Itálii s hrozny.

Ve farmářských výzvách jsem si vyzkoušel, co Pure Farming 2018 v plné verzi nabídne. Výzvy mě zaujaly a ukázaly mi život zemědělce z různých koutů světa, což dosud žádný jiný simulátor neudělal. Mohl jsem si tak vyzkoušet různé druhy strojů, které jsou specifické pro tyto činnosti. Každá mapa má navíc mnoho charakteristických prvků – Kolumbie vás přivítá palmami, majestátními skalami a krásnou oceánskou zátokou, Japonsko typickou asijskou architekturou a Itálie malebnými silničkami vedoucími k moři, zatímco americká Montana přináší rozsáhlá pole.

Některé výzvy jsem z důvodu chybějícího tutoriálu musel opakovat. Nějaký čas mi zabralo seznámení s principy hry a hlavně s jednotlivými mapami. Věřím, že v plné verzi bude vše jinak a s módem Moje první farma dostanu právoplatný úvod do hry, abych věděl, kde co najdu, jak se mám starat o exotické plodiny atd.

Absence známých zemědělských značek

Pure Farming 2018 v možnostech válcuje Farming Simulator na plné čáře. V dalších ohledech si jsou hry dost podobné, včetně grafické kvality, jednotlivých detailů i míry simulace. Ani o jedné hře nelze říci, že by šlo přímo o simulaci. V tom je na mnohem vyšší úrovni zmíněný Cattle and Crops, jenž je v Early Access. Od hry jsem ale „čistý“ simulátor neočekával, tak mi to ani nevadí. Vadí mi ale absence známých zemědělských značek. Vypadá to, že se vedení Ice Flames nepodařilo dohodnout licence. Jinak si nedokážu vysvětlit chybějící značky v podobě John Deere, Claas, New Holland, Case, Kuhn, Amazon nebo Fent. Na druhou stranu potěší český Zetor, italské traktory Landini, McCormick, polský Akpil, nákladní automobily DAF, JCB a již zmíněné specifické stroje pro sklizeň kávy, rýže či hroznů. Takové v žádné jiné hře nenaleznete.

Zaváhání tvůrců s licencemi bude moci napravit komunita. Pure Farming 2018 od svého uvedení na trh bude podporovat modifikace. Fanoušci budou moci vytvářet nejrůznější stroje, importovat je do hry a sdílet s dalšími hráči.

Napůl potěší oprava strojů v dílně. Proč napůl? Inu, stačí dojet s traktorem/kombajnem do dílny a na notebooku zvolit, co chcete opravit. Pod kapotu jednotlivých strojů se ale nepodíváte. Pure Farming 2018 není Car Mechanic Simulator, což je škoda. Větší důraz na opravy by neuškodil a hráče by mohl potěšit.

Po technické stránce je Pure Farming 2018 již v preview verzi bez větších chyb a dodržuje nepsaný standard tohoto žánru. Dobře je na tom i optimalizace. Divil bych se, kdyby se autoři utrhli ze řetězu a udělali hru příliš náročnou. To by bylo nežádoucí, tyto hry totiž hrají především hráči se slabšími sestavami. Možná z toho důvodu jsou slabší efekty deště a větru. Na tom by chtělo ještě zapracovat. Ještě bych vyzdvihl dron. Stačí ho aktivovat a můžete se proletět nad farmou a v rychlosti zjistit stav jednotlivých polí.

Farmaření s potenciálem

Pure Farming 2018 v preview verzi (z ledna 2018) ukázal velký potenciál. Do stále populárnějšího žánru vnese dosud opomíjené zemědělské oblasti, kde se nepěstuje pouze obilí a brambory, ale také rýže, olivy, hrozny nebo technické konopí. Pokud nebudete hledat přímo simulátor, ale takovou přísnější arkádu, tak by vás Pure Farming 2018 mohl zaujmout, avšak pouze v singleplayeru. Podle všeho nebude mít hra multiplayer, což by byla velká škoda. Uvidíme, jak na tom bude plná verze, na její zoubek se podíváme již brzy v recenzi.

Těšíme se

  • na farmaření všeho druhu – netradiční plodiny a vozidla
  • na další farmářské výzvy
  • na tutoriál, který nás seznámí s hrou a provede základy
  • na výtvory, které vytvoří komunita

Bojíme se

  • absence známých zemědělských značek
  • chybějícího multiplayeru
  • problémové inteligence pracovníků

Shrnutí: V preview verzi dokázal Pure Farming 2018 nadchnout. Nabízí neokoukané prostředí s netypickými druhy zemědělských plodin. Pokud si vývojáři pohlídají poslední fázi vývoje, mohl by Pure Farming 2018 příjemně překvapit. Uvidíme za pár dnů.

Pure Farming 2018 vychází 13. března 2018 s českými titulky na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Hru předobjednáte v obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk, kde obdržíte dárek v podobě skleněného půllitru s logem Zetor.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama