R.U.S.E – desková válka na obrazovce
R.U.S.E. Recenze R.U.S.E – desková válka na obrazovce

R.U.S.E – desková válka na obrazovce

Redakce

Redakce

12

Poslední dobou nás media sem tam válcovala hypovanou kampaní na novou strategii R.U.S.E. od Ubisoftu s možností inovativního dotekového ovládání. Podařilo se ji splnit všechna očekávání? Má zaděláno na úspěch? Čtěte dál.

Reklama

Z mozku se vám kouřit nebude

Strategie bych osobně dělil na dvě kategorie. Hardcore a ty druhé – klikavější. Pod tou první si představím hru, kde máte desítky formací, záleží i na faktu, kam vaše jednotky čučí a podle toho mají bonusy nebo znevýhodnění v případě napadení nepřítele (nebo nepřítelem). Takové hry jsem nikdy nemusel a R.U.S.E podle mého názoru patří rozhodně do kategorie druhé. Taktizování si však také užijeme dost. O tom ale až za chvíli.

Jak jsem psal v úvodu, R.U.S.E. není drsná strategie s milionem nastavení u každé jednotky. Jednotky mezi sebou bojují jednoduchým systémem kámen, nůžky, papír. Například pěchota je bezmocná (téměř) proti tankům, tanky jsou bezmocné proti protitankovým dělům a protitanková děla jsou bezmocná proti pěchotě. Typů jednotek je tu samozřejmě více a i ty mají další dělení. Některá vozidla jsou sice silná a odolná, ale zase se pohybují pomalu a při střelbě musejí zastavit, jiné zase naopak. Samotným jednotkám chybí ukazatel zdraví a pokud jsou v úzkých, automaticky se začnou stahovat do bezpečí, dokud se zregenerují nebo jsou dříve zdevastovány nepřítelem. Stavební složka hře také nechybí, ale není na ni kladen velký důraz. Obsadíte skladiště či budete mít administrativní budovy a ty vám budou přinášet dolary, kterých není ve hře nazbyt. Za ty pak stavíte svou armádu.

Ještě jsem neprohrál!

Hra tedy nenabízí pokročilejší taktické elementy nebo různé konkrétní příkazy jednotkám. Zde se tak omezuje větší možnost taktizování a zhýčkaným strategům se tento fakt asi nebude příliš líbit. Mezi ty taktičtější elementy patří například schopnost pěchoty se ukrýt v lesích nebo vesnicíh a mít tak defenzivní a útočný bonus proti vozidlům. Mezi největší lákadla a „měniče“ vítězů na bitevním poli patří deset R.U.S.E karet, jež představují deset činností, které uvalíte na daný kus oblasti působiště. Můžete tak uvrhnout protivníka v pochybnosti, protože nebude vidět pohyb vašich jednotek. Zaútočí tudy a chce, abych neviděl, s čím vším přitáhne? Blafuje a vydá se druhou cestou? Jiní autoři hru přirovnávají doslova k pokeru s vojenskými jednotkami, což není daleko od pravdy.

Hra nabízí čtyři hlavní režimy. Kampaň, která potěší a celkem dlouho vám dává pomocnou packu, kde hned nemáte všechny jednotky a ani karty. Jako hráč začínáte v roli spojeneckého důstojníka Sheridana a vaším původním působištěm je Afrika. Jste bystrým vojákem, který umí taktizovat a pomůže svému útvaru ke zdolání obtížné, téměř neřešitelné situace. Brzy se tak dostanete do vyššího postavení a získáte i vyšší pravomoce. Dění hry se točí okolo tajemného informátora Promethea, který informuje německé síly. Ty tak ví, co kde spojenci chystají a podle toho se patřičně připravují. Kromě Afriky, jež funguje jako úvod, se také působiště přesouvá i na samotný starý kontinent.

Můžete si i zahrát "skirmish" proti počítači. Operace vám nabídne několik předdefinovaných scénářů a trošku připomíná rozšíření kampaně. Nejzajímavější je pro většinu hráčů nabídka zápolení více hráčů. Zde jistě strávíte nejvíce času a jedná se o největší přednost R.U.S.E. Máte zde možnost hrát i kooperativně a hráči se tak mohou pečlivě soustředit na konkrétní činnosti. Jeden se může starat o ofenzivu a druhý o pečlivé nastražení defenzivních akcí. Celkově máte na výběr šest národností, za které hrát a každá má svou silnou stránku v podobě jednotky, jenž vyniká více nad ostatními. Vše je naštěstí dobře vybalancováno.

Figurky, kam se podíváš

Uživatelské prostředí hry si zaslouží velkou pochvalu. Možnost přiblížení a oddálení jednotek je úctyhodná. Pokud si hru oddálíte na maximum, uvidíte jednotky jen jako jednu figurku. Podle jejich počtu je pod figurkou i počet žetonů, které se rozkládají na samotné jednotky při přiblížení. Hře se tak povedl zachytit dojem deskové válečné hry, nebo pole, chcete-li. Pro orientaci mezi činnostmi vám poslouží i přehledné menu, ale jistě si brzy osvojíte klávesové zkratky. Úžasně vypadají situace, kdy se mění stav na bojišti a obrazovka pro hraní se vám na okamžik zmenší a namísto toho, přibyde další okno s pěknými animacemi vozidel na frontou. Trošku mě však zlobila kamera. Tu si můžete upravovat podle svého, ale pokud si hru oddálíte nebo přiblížíte, úhel pohledu se přepne do defaultu a situace tak může být nepřehledná.

To vypadá hezky!

Technické zpracování určitě dopadlo nadprůměrně. Vše vypadá hezky, ať už si hru oddálíte na úroveň deskové hry nebo, když budete chtít vojákům doslova dýchat na ramena. V tomto případě je tak radost pozorovat jednotlivé akce, následné přestřelky a všelijaké výbuchy. Změní se i zvuková stránka hry a prostě cítíte, že jste blíže válečné vřavě. Nepříliš dokonale mi připadají cut-scény mezi misemi. Vše je dostatečně zvládnuté, ale srovnáte-li úroveň třeba s Blizzardem, je ona nedokonalost sakra znát. Na stroji se čtyřjádrovým 3,0 GHZ procesorem, 8 GB RAM (hra si bere okolo 600 MB) a grafickou kartou HD4870 s 512 MB jelo vše na nejvyšší detaily standardně a stabilně okolo 43 FPS.

Zvuková stránka je také fajn. Melodie se přízpůsobují podle intenzity akce. V případě nějakéhokoliv zvratu hudba zrychluje a graduje. Pokud se nic neděje, je hudba klidná. Zvukům vozidel, efektů a dabingu nemám taktéž co vytknout. K dispozici jsem měl Steam verzi a potěšila mě i přítomnost podpory českých titulků, přestože angličtina ve hře není nijak zvláště těžkým oříškem.

Rozchod!

Drsní strategové by byli na hru přísnější, ale jsem si jist, že ani oni nepohrdnou tímto kouskem. Mohou ho mít více pro odpočinek. Sám moc válečné strategie nemusím (kromě Wormsů) a nikdy jsem nemusel, a i k R.U.S.E jsem přistupoval s obavami. Ty jsou naštěstí pryč, u hry jsem se skvěle bavil a ještě nějakou chvíli bavit budu. Její koupi vřele doporučuji. Dostatene skvělou zábavu v pěkném kabátku a na hodně dlouho.

PS: Pro ještě lepší pokrytí doporučujeme zhlédnout také naši video recenzi.

R.U.S.E.

Verdikt

R.U.S.E je strategií, která sice nemá přívlastek hardcore, ale své fandy si najde všude. U začínajících stratégů i ostřílených "generálů". Potěší svým zpracováním a multiplayerem. Má své mouchy, ale těch moc není. Hra je tak ve výsledku nadstandardně zmáknutá.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

pocit deskové hry
R.U.S.E. karty
multiplayer
hrací doba
kamera
pro někoho méně hardcore
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama