Recenze Arma 3: Tanks
Arma 3 Recenze Recenze Arma 3: Tanks

Recenze Arma 3: Tanks

Martin Cvrček

Martin Cvrček

Platformy Windows PC

Co nabízí zatím poslední placené DLC pro Armu 3 a jak hru obohacují bezplatné novinky?

Reklama

Arma 3 se v posledních letech dočkala celé řady placených DLC, které vždy doplnily různé bezplatné novinky a herní prvky. Poslední várku přídavků, které jsou k dispozici jednotlivě nebo v rámci cenově výhodnějšího DLC Bundlu 2, jsem hodnotil v postupně aktualizovaném speciálu. Ten však nabobtnal trochu víc, než jsem původně předpokládal, a když se k tomuto faktu přičetly změny spojené s novým designem Zingu, došlo na rozhodnutí zaměřit se na momentálně poslední dodatečný obsah v samostatném článku. Pojďme si tedy do detailu rozebrat, co všechno završení nabídky DLC Bundlu 2 nabízí.

Tankový prapor

Jak už napovídá název, poslední DLC se zaměřuje na tanky, potažmo na obrněná vozidla. Přirozeně tedy muselo dojít na novou techniku, přičemž nejvýraznější je tank T-140 Angara, který je určený pro frakci CSAT. Tradičně vypadající kolos pak doplňuje tančík AWX Nyx pro AAF. Vypadá sice jako prapodivná plechovka, ale tenhle trpaslík může být praktičtější a účinnější, než se může zdát. Posledním obrněným vozidlem do party je Rhino MGS pro NATO, přičemž se mu neříká ničitel tanků pro nic za nic. Jako obvykle přitom platí, že všechna nová vozidla jsou dobře a pečlivě zpracovaná a jsou k dispozici v několika variantách a s různými kamuflážemi. Navíc se od sebe dost liší, takže jde o široce využitelnou, pestrou a snadno rozpoznatelnou techniku, která znatelně rozšiřuje nabídku tanků a obrněných vozidel celé Army 3.

Čerstvá vozidla si můžete dosyta vyzkoušet třeba v novém singleplayerovém obsahu. V první řadě tu máme krátkou kampaň Requiem za Altis, jež sestává ze tří misí. V nich se vžijete do role tankového velitele v řadách AAF a postupně si v boji proti frakcím FIA a NATO vyzkoušíte Nyx a Angaru, a to v době, v níž se odehrává kampaň základní Army 3. Nutno podotknout, že z hlediska příběhu či herní náplně nenabízí Requiem za Altis nic vyloženě výjimečného a třeba s výtečnou kampaní DLC Laws of War se nedá příliš srovnávat. Skoro vždy jde jen o to někam dojet a vyčistit to tam. Přesto může na několik hodin zabavit a nabídnout odlišný pohled na již známý konflikt, nemluvě o šanci blíže pochopit vztah CSATu a AAF a naučit se zacházet s některými novinkami. Pancéřovanou třešničkou na dortu je řada volitelných úkolů a činností, díky nimž může být výsledek nového příběhu ovlivněn vaším přístupem ke hře. Oceňuji zejména prvek zohledňování civilních ztrát.

Kampaň doplňuje ukázková mise zaměřená na stíhače tanků, ve které se ujmete velení nad Rhinem, jenž vyžaduje poněkud svérázný přístup. Je sice dobře vybavený a rychlý, ale zároveň je dost zranitelný. V misi se tudíž střetnete nejen s odlehčenými dialogy a hlasem tradičního Táty medvěda, ale i s celou řadou mnohem silnějších a odolnějších vozidel, které musíte zdolat s využitím vaší mobility a rychlosti. Jakmile se uprostřed boje zastavíte nebo začnete ignorovat hrozby kolem vás, máte zaděláno na pořádný průšvih a moc dlouho nepřežijete. I samostatná mise je tak v první řadě názornou ukázkou toho, jak máte zacházet s čerstvými novinkami. V mém případě však šlo i o ukázku mezer v umělé inteligenci. Kvůli nim jsem si občas připadal jako na akci skupiny Jackass, která má potřebu otestovat, co se stane, když do sebe narazí dva mohutné tanky CSATu ve vysoké rychlosti a zároveň začnou střílet.

Vnitřní záležitosti

Vše, co jsem doposud řešil, je součástí placené složky Tanks. Jako obvykle ji ale doprovází celá řada bezplatných novinek, které se mnohdy vztahují i na obsah základní hry. Největší radost mi udělaly interiéry starých i nových obrněných vozidel a tanků. Většinou jsou řádně detailní a propracované a konečně má smysl využívat při řízení, střelbě či velení pohled z první osoby. Zážitek z pobytu uvnitř tanku či obrněnce je tak mnohem lepší a autentičtější a někdy není nad to se v těch železných potvorách jen tak rozhlížet kolem sebe, obdivovat aktivní obrazovky nebo světelné paprsky prosvítající úzkými průzory a koukat si do očí s ostatními členy posádky. Veškerá obrněná technika v Armě 3 se navíc nyní lépe ovládá a také lépe zní.

Kvalitnější ovládání nepochybně pocítíte, když se pustíte do tří čerstvých časových zkoušek. Každá se zaměřuje na jedno ze tří nových vozidel v různých typech prostředí, a tak jsou výzvy poměrně odlišné a jedna z nich mimo jiné představuje drobný odkaz na kampaň Army: Cold War Assault (původní Operace Flashpoint). I když se může zdát, že dojet s tankem včas z místa A na místo B není nic těžkého, opak je pravdou a dosažení medailových časů může být opravdu obtížné. Jsem zvyklý na to, že jsou časové výzvy Army 3 náročné, ale v minulosti jsem se vždy uklidňoval tím, že jsem prostě mizerný pilot nebo ne úplně ukázkový střelec. Tentokrát jsem ale měl pocit, že řídím opravdu dobře, a stejně bylo prosté získání bronzových medailí dost o prsa špatně vyvinuté mořské panny.

Jisté potíže můžete mít i s ovládnutím a pochopením nových režimů střel. Rakety a různé druhy projektilů, jejichž účel je rozhodně moudré vstřebat, můžete nyní vystřelit nejen v přímé trajektorii, ale i po balistické křivce s dopadem shora. K dispozici je také střelivo kopírující terén, a dokonce nechybí zbraně, které se mohou po výstřelu projektilu zaměřit na cíl. Na papíře může být pochopení ovládání těchto novinek dost triviální, ale přišlo mi, že realita je leckdy odlišná a třeba nápověda, která se vám zobrazuje při hraní kampaně či ukázkové mise, není vždy vysloveně nápomocná. Jakmile se ale s novými prvky naučíte, dočkáte se výrazného zpestření boje obrněných vozidel, stejně jako dalších bitevních možností a příležitostí.

O to se starají i další novinky. Tankům a obrněncům lze poskytnout dodatečnou kamufláž pomocí maskovacích sítí a některá vozidla mohou být vybavena klecí, která sice nabízí lepší ochranu před určitými druhy střel, ale také zhoršuje ovladatelnost. Tohle všechno tudíž otevírá i nové a dost šikovné možnosti úprav. V rámci rozšíření boje zahrnujícího tanky se navíc nezapomnělo ani na pěšáky. Ti mohou využívat raketomety MAAWS Mk4 (pro NATO, AAF a FIA) a VM135 Vorona (pro CSAT), jimž nemám co vytknout. K dispozici jsou i protitankové varianty offroadu a lehkých vozidel přidaných v rámci expanze Apex.

Samozřejmostí jsou pak nové dekorativní předměty, které snadno najdou své využití v editoru, dále uniformy tankových posádek, stylové přírůstky do herního soundtracku nebo Steam achievementy. Jeden z nich po vás kupříkladu chce, abyste v multiplayeru strávili 24 hodin s kompletní tankovou posádkou živých hráčů. Takový požadavek působí dost absurdně, ale snaha o jeho splnění může alespoň vést k nejednomu unikátnímu online zážitku. Ten může poskytnout i nový mód Vanguard, který se zaměřuje na boj tří celých týmů, přičemž se svým způsobem jedná o obdobu Capture the Flag za využití kombinovaných sil. V týmu je přirozeně nutné spolupracovat, už proto, že lokace nákladu, který musíte získat a dopravit do své základny, je zprvu nejasná a konkretizuje se až postupem času. Nemluvě o nepřátelských týmech, přičemž lze zvítězit i tak, že zlikvidujete všechny protivníky. Obzvlášť s přáteli může tedy Vanguard zabavit na dost dlouhou dobu a v rámci multiplayeru a jeho oficiálních scénářů se jedná o vítané oživení a obohacení.

Hlášení po akci

Oživení a obohacení však nabízí celé DLC. Jak už to tak v případě přídavků zaměřených na novou techniku bývá, vše mohou do jisté míry nahradit či doplnit všelijaké mody. Nová technika se ale rozhodně povedla, a navíc toho v Tanks najdeme mnohem víc než jen tři obrněná vozidla. A i když mají určité novinky své mouchy, jako celek se tenhle dodatečný obsah povedl. Kampaň, interiéry, možnosti úprav, lepší ovladatelnost, mód Vanguard, tohle všechno má smysl, a nejen díky tomu se podařilo víc než obstojně splnit ultimátní cíl v podobě pořádného rozšíření a obohacení boje tanků a obrněnců.

Jedná se o vrchol toho, co nabízí DLC Bundle 2? Ne. Vrcholem je rozhodně DLC Laws of War, které je podle mého názoru korunním klenotem druhé várky oficiálních placených přídavků. Ani zbylá rozšíření však nejsou v žádném případě špatná nebo zbytečná a mohu je doporučit komukoliv, kdo má o Armu 3 zájem a komu už třeba nestačí různé mody a addony. DLC Bundle 2 i jednotlivé přídavky hru podstatně rozšiřují a oživují, ať už za jejich obsah zaplatíte nebo ne, a díky Tanks tu máme dostatečně kvalitní, bohatou a důstojnou tečku za celou tou náloží oficiálních DLC. Ta může příznivce válčení i tvorby vlastního obsahu zabavit a zaměstnat přinejmenším do doby, kdy série Arma udělá další velký krok.

Již vydané DLC

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex UltraGamer 2018.

Arma 3
Windows PC

Hodnocení

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama