Recenze Danganronpa Decadence - nostalgie na N -tou
Recenze Recenze Danganronpa Decadence - nostalgie na N -tou

Recenze Danganronpa Decadence - nostalgie na N -tou

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

4
Platformy Nintendo Switch Switch

Ikonická série konečně zavítala na platformu od Nintenda.

Reklama

Myslím si, že představovat tady značku/mangu/anime/hry, prostě sérii Danganronpa (nebo-li ダンガンロンパ či Dangan Ronpa ve své domovině) je ještě zbytečnější, než nošení ovladačů DualSense mezi fanoušky Nintenda. Nicméně, stejně tak jako se mezi hráči najdou výjimky, které dokážou mít, a hrát na nich, několik různých platforem vedle sebe, něco si raději o sérii Danganronpa povíme.

První videoherní se dostala na konzoli PSP v roce 2010 a ve finále si ji můžete, i s následujícími díly, zahrát na mnoha dalších platformách, včetně mobilních zařízení, kde si vždy získala dostatečné množství fanoušků (tedy až na spin-off Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls). Za sebe pak musím říct, že mne (herně) oslovila až na PS Vitě, kde jsem jen chtěl znovu prožít na vlastní kůži dokonalý zážitek z anime. To považuji dodnes za jedno z nejlepších anime, které jsem kdy viděl.

Poslední místo, kde ještě tato série herně chyběla, byla konzole Switch od Nintenda. A právě tady se konečně podívala začátkem prosince v podobě kompilace Danganronpa Decadence. Balíček obsahuje hned několik her jako je Danganronpa: Trigger Happy Havoc, Danganronpa 2: Goodbye Despair, Danganronpa V3: Killing Harmony a pak přídavek Danganronpa S: Ultimate Summer Camp.

  • Platforma: Nintendo Switch
  • Datum vydání: 3. prosince 2021
  • Výrobce: Spike Chunsoft
  • Distribuce: Spike Chunsoft
  • Žánr: hybridní adventura
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ne
  • Dat ke stažení: 2,8GB/3,7GB/7,7GB/1,9GB
  • Herní doba: 100+ hodin
  • Přístupnost: 16+
  • Prodejní verze: digitální
  • Cena: 1 149 Kč (349 Kč/349 Kč/689 Kč/459 Kč)

Vraždící elita

Všechny hry série Danganronpa si drží prakticky stejný koncept, kromě přídavku Danganronpa S Ultimate Summer Camp, ale ten si rozebereme později. Hráč ovládá různé protagonisty, kteří jsou (ne-)dobrovolně přinuceni hrát vražednou hru, zasazenou mezi středoškolskými studenty. Okolnosti příběhu se u jednotlivých titulů liší, ale obecně lze říct, že se koncept nemění a zůstává zachován. Skupina studentů se ocitne v pasti a jediný způsob jak uniknout, je zavraždit jednoho ze svých spolužáků a nebýt usvědčen. Nebo najít viníka a dostat jej na popravčí špalek. Téměř okamžitě po sdělení této skutečnosti jsou všichni studenti přesvědčeni že jde o hloupý vtip. Nicméně o této drsné realitě je donutí nepochybovat mazaný ředitel školy medvěd jménem Monokuma. Nakonec přeci jen k vraždám začne docházet, ale ten kdo zabíjí, prakticky nikdy nepřežije.

Všechny hry série Danganronpa si drží prakticky stejný koncept.

Poté, co se na začátku seznámíte s určitou omezenou částí prostředí, s účastníky “soutěže o přežití”, kteří jsou zároveň vašimi spolužáky, a pravidly pro pobyt na akademii, dostanete “volno” v podobě Free Days. Můžete se procházet po škole a v některých dílech po přilehlých pozemcích, bavit se se spolužáka a samozřejmě dojde k úmrtí. Vždy se jedná o vraždu některého ze studentů, což má za následek vyšetřování, sbírání důkazů a také k nevyhnutelným Class Trials/Třídním procesům. Tato část je alfou a omegou her a i když se případy jeden od druhého dost liší, je zajímavé najít viníka a důvody, proč ji spáchal. Svým vlastním způsobem jsou všechny originální.

Vyšetřující nebo vyšetřovaný?

Vyšetřování je poměrně jednoduché a hra vás do jisté míry vede za ruku. Musíte prozkoumávat lokality souvisejících s vraždou nebo vraždami a i když se může průběh vyšetřování zdát zdlouhavé a nudné, je důležité si jím projít. Bez této zkušenosti nedokážete plně docenit důvody a kontext úmrtí spolužáků a emočně se s obětmi, přáteli nebo dokonce i vrahy více propojili. Nicméně samotné třídní procesy jsou tím pravým ořechovým, dodávají hrám na akci a vzrušení a tak trochu připomínají sérii Ace Attorney. Hráči si totiž postupně doslova vynucují pravdu o případu a skutečných vrazích z informací nejen vámi získaných, ale i z důkazů poskytnutých přeživšími studenty. Herní mechanismy v Class Trials jsou ale taky částí, ve které se od sebe jednotlivé hry nejvíce odlišují.

Nakonec přeci jen k vraždám začne docházet, ale ten kdo zabíjí, prakticky nikdy nepřežije.

Třídní soudy mají vždy za úkol najít vraha nebo prostě někoho odsoudit. V každé hře obsahují speciální minihry, které fungují jako způsob dobrání se pravdy. Jde o Hangman’s Gambit, který se liší v konkrétním provedení. V Danganronpě: Trigger Happy Havoc je to Bullet Time Battles, hudební minihru, která slouží k identifikaci vraha. Danganronpa 2 má svou surfovací minihru Logic Dives při které odpovídáte na otázky a konečně Danganronpa V3 se zúčastníte Debate Scrums, kde se proti sobě postaví názory dvou týmů ke konkrétních událostí. Mezi jednotlivými hrami narazíte ještě na další odlišné minihry, ale obecná myšlenka a jejich začlenění do herních principů zůstává prakticky stejná.

Zasloužená radost

Bohužel jako existují mírné rozdíly, najdete ve všech třech hrách společný jmenovatel. Jde o Non-Stop rozhovory a debaty žijících, nebo přeživších, studentů. Ti vám při nich poskytují svou vlastní interpretaci a názor na určité aktuální téma. Pro určení pachatele jsou ale důležité, protože v nich jsou místa, kde najdete chybné tvrzení. Na tyto podezřelé tvrzení musíte vypálit Truth Bullets/Kulky pravdy, což jsou v podstatě vaše důkazy a pokud je správně seřadíte, postoupíte v procesu dále.

Toto je asi největší problém pro hráče, kteří neovládají úplně dobře angličtinu, protože se zde musíte zamyslet nad všemi okolnostmi případu. I když tak jde o lehce stresující část her, a výsledkem je poprava svého spolužáka, dokáže vás úspěšné zvládnutí třídního soudu neskutečně naplnit.

Evoluce, ale ne revoluce

Pokud jde o evoluci her série Danganronpa, dokázal ji Spike Chunsoft dávkovat s odvážnou jemností, což nebývá úplně zvykem. Pokud znáte první sérii anime a tím pádem i první hru, víte že se můžete těšit na pořádnou porci příběhových zvratů a na mix herních žánrů. To se s každým dalším titulem poměrně zintenzivňuje a hry více využívají primárně prostředí, ve kterém se odehrávají. Stejně tak se ale neznalí můžou připravit na pořádnou dávku šokujících překvapení, které si rozhodně nedělají těžkou hlavu s aktuální korektností, ale také s navázáním některých dějových linií na sebe a někdy nejsou úplně koherentní.

Pokud jde o evoluci her série Danganronpa, dokázal ji Spike Chunsoft dávkovat s odvážnou jemností, což nebývá úplně zvykem.

Pro vizuální stránce se jedná o ucelený zážitek svého specifického charakteru, ale nedílnou součástí celé série Danganronpa je hudební doprovod. Najdete zde kompletní seznam skladeb od uklidňujících lehkých tónů až po intenzivní vypalovačky, které vždy dokážou správně podtrhnout herní segment.

Navíc musím pochválit i vynikající práci dabérů a je jedno, jestli hrajete s původním japonských dabingem nebo si hry pustíte anglicky. Obě verze jsou správě afektované a hlasy skvěle podtrhují charakter postav. I když mohou někdy působit až příliš kýčovitě.

Dekadence v letním táboře

Spolu s vydáním trilogie Dangaronpa Decadence, byla vydána i nová minihra Danganronpa S Ultimate Summer Camp. Jde o vylepšenou verzi minihry ze hry Danganronpa V3. Bohužel se jedná o bonus určený vyloženě pro fanoušky série. Ultimate Summer Camp můžete na Switchi koupit samostatně, ale když nebudete znát předchozí tři hlavní díly herní série, pak vám patrně nebude dávat smysl.

Bohužel se jedná o bonus určený vyloženě pro fanoušky série.

Příběh Ultimate Summer Camp je prostě vytvořený pro ty, kteří hráli hlavní tři díly, protože dokáže prozradit některé důležité doby dějových linií, pozadí postav a další drobnosti. Ve hře sledujete alternativní scénář, ve kterém se společně objeví postavy z různých titulů. Díky zásahu Monokumy jsou uvězněni na jednom místě a musí získat maximální stupeň přátelství. Je na postavách, aby mezi sebou spolupracovaly a aby utekly nebo si jen užívaly příjemný odpočinek na dovolené.

Digitální deskovka

Samotná hratelnost tohoto přídavku je největší změnou, kterou ale poznají hlavně ti, kteří už za sebou mají původní minihru z Danganronpy V3. Jde o deskovou hru, doplněnou o házení kostkami, políčky s akcemi, které si můžete při každém hodu vybrat. Na samém začátku si vyberete jednu z postav, které jste si již odemkli a teď si je musíte vytrénovat a vrhnout se do dobrodružství.

Nejde ale jako u mnoha jiných deskových her o lineární zážitek, kdy hod kostkou určuje o kolik polí se můžete posunout, a ne, jestli je to dopředu nebo třeba dozadu. Hlavním cílem hry je dostat se do každé části ostrova a porazit hlavního bosse oblasti, ale musíte to stihnout za do pouhých padesáti tahů. Na první pohled to nemůže být problém, ale tady dost hodně záleží na vašem štěstí při házení kostkou.

Mezi různými políčky najdete místa, která spustí krátkou scénu, tréninková místa, kde zvýšíte úroveň postavy, ale i políčka s bitvami. Ty jsou tahové a jedná se především o jednoduchou akci s určitou unikátní mechanikou. Jakmile postava projde svým vývojem, je na určité úrovni a má své dovednosti, může se zúčastnit náročnějších bitev. Do těch se zapojí až 4 vycvičené postavy a jako tým čelí silnějším nepřátelům. V boji získáte různé předměty, které pak můžete použít k výrobě vybavení a vytvoření silnějších týmů. Silnější nepřátelé samozřejmě nabízí lepší odměny.

Na první pohled to nemůže být problém, ale tady dost hodně záleží na vašem štěstí při házení kostkou.

Jedná se o hlavní způsob, jak vydělat in-game měnu, za kterou můžete na Gacha stroji získat více postav. Bohužel mohou být boje zpočátku dost obtížné a je proto důležité invertovat hodně do vývoje postav. U všech soubojů si můžete zapnout automatický režim, ale ten bych doporučil pouze pro jednodušší souboje.

Bez chyb se neobejdeme

Asi největší chybou bonusu Danganronpa S Ultimate Summer Camp je opakování se. Hrací deska se prakticky nemění, takže je to pokaždé stejné. Vašim úkolem je tedy hrací desku “ovládnout” a pak to prostě funguje dobře, ale zároveň se dostaví pocit vyhoření ze zřejmého nedostatku rozmanitosti. Máte radost, když se dostanete dále než jste byli v předchozím kole, ale pak se vše zresetuje a přijde zklamání.

Ani Gacha systém pro získávání postav není přesně to, co byste chtěli. Je hezké, že nemůžete získat stejnou postavu, ale také může chvíli trvat, než získáte nějakou novou postavu. O svém oblíbenci ani nemluvě.

A co na to Monokuma?

Rozebírat každý titul jednotlivě není úplně nutné. Ve všeobecném měřítku považuju všechny tři základní hry za fantastické (což dokládá i předchozí recenze) a rozhodně stojí za to je minimálně vyzkoušet, pokud máte rádi záhady v kombinaci s vizuálními romány. I když narazíte na několik nudných částí při vyšetřování a debaty u Class Trialu, komplexně se vše drží na vysokém standardu.

Hry lze nakoupit samostatně, ale pokud jde o obsah samotné kolekce, dostanete za své peníze opravdu hodně zábavy. Trochu s podivem je, že chybí již jednou zmiňovaný spin-off Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls, zasazený mezi hry Danganronpa: Trigger Happy Havoc a Danganronpa 2: Goodbye Despair. Nejde sice o úplný klenot, ale příběhově jde o zajímavý zážitek, jehož vyřazení z kompletní sbírky je znatelné.

Ultimate Summer Camp je pak v rámci kolekce Danganronpa Decadence příjemným bonusem ke třem parádním titulům. Bohužel jej prakticky nelze hrát samostatně a také musíte počítat s dlouhým grinděním. Dobré by bylo zapracování nějaké, jakékoli, podpory pro hru více hráčů, kdy by se tak zmírnila občasná frustrace. Pořád jde ale o dost dobrou herní zkušenost s jedinečnými scénáři krátkých příběhů. Ty jsou zpočátku docela zajímavé, ale rychle se projeví, že plytkost.

Za poskytnutí kompilace Ganganronpa Decanence děkujeme společnosti Spike Chunsoft.

Recenze Danganronpa Decadence - nostalgie na N -tou
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Když na to přijde, je Danganronpa Decadence vyloženě nutností, když jste fanoušek značky, ale také máte rádi vizuální romány, střihnuté jiným žánrem. Záhady, měnící se zápletky a skvěle napsané postavy, jsou prostě dostatečným důvodem k tomu, abyste si celou kompilaci pořídili. Bohužel je obsah této edice, vydané k 10. výročí Danganronpy, v podstatě rozšířen jen o funkci galerie, ale možnost zahrát si na konzoli Switch a střídat handheld s TV režimem, z ní činí jednu z nejlepších kolekcí dostupných na této konzoli.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

příběh a (ne-)čekané zvraty
postavy
hudba
mix žánrů
chytlavá akce při procesech
občas nudné dialogy
opakující se části v Ultimate Summer Camp
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama