Recenze Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise
Recenze Recenze Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise

Recenze Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise

Martin Zavřel

Martin Zavřel

Platformy Nintendo Switch Switch

Pokračování kultovní podivnosti vám opět příjemně zamotá hlavu.

Reklama

První hra s názvem Deadly Premonition řádné zamotala hlavu všem hráčům již v roce 2010. Svého času šlo o nejvíce "polarizující" hru mezi recenzenty, kdy jedni ji vynášeli do nebe a druzí trhali na kusy. Ačkoliv nebyla komerčně úspěšná, po čase se kolem ní zformovala skupina věrných fanoušků, oslavujících ji jako dokonalý příklad "her jako umění". Pokud zvážíte, že inspirací pro tuto japonskou hru byla tvorba režiséra Davida Lynche, začnete mít docela dobrou představu o tom, proč bylo kolem hry tolik nejasností a humbuku. Druhý díl kráčí velmi důsledně ve stopách svého předchůdce.

  • Platforma: Switch
  • Datum vydání: 10. 7. 2020
  • Výrobce: TOYBOX Inc. (Japonsko)
  • Žánr: Akční adventura/Survival horor
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ne
  • Dat ke stažení: 4,9 GB
  • Herní doba: 20+ hodin
  • Přístupnost: 17+
  • Prodejní verze: krabicová i digitální
  • Cena: 1 299,- Kč (Xzone)

Twin Peaks nebo True Detective?

Pěkně po vzoru televizního seriálu Twin Peaks vyprávěla první hra příběh agenta FBI jménem Francis York Morgan, který vyšetřoval vraždu mladé dívky v malém městečku. Do celé záležitosti se postupně zamíchali nejen svérázní obyvatelé městečka, ale také nadpřirozené síly, takže rozhodně nešlo jen o tradiční detektivku. Silný důraz na příběh podtrhovala přítomnost tuny filmečků, zatímco snahu o maximální atmosféru městečka podpíral otevřený herní svět, ačkoliv vyvedený ve velmi chabé grafice a s mírně řečeno křečovitou hratelností. Všechno tohle zůstalo přítomno i v druhém dílu.

Nová hra vás opět nechá hrát za oblíbeného agenta (jeho speciální vlastnosti jsou rozdvojená osobnost a naprosto encyklopedické citování filmografie posledních dekád, mezi poznávací znamení patří přesouvání se mezi lokacemi na skateboardu místo autem - za čímž vězí naprosto parádní historka) a slouží zároveň jako pokračování původního příběhu i jako prequel. Zatímco v současnosti jste vyslýchaní novou agentkou, vyšetřující dodatečné nalezení tenkrát záhadně zmizelého těla ze zmiňované vraždy, přesouváte se v hratelných pasážích do vyšetřování ještě starší vraždy v Luisianě, kterou to všechno začalo doopravdy.

Slouží zároveň jako pokračování původního příběhu i jako prequel.

Prostředí Luisiany v roce 2005 velmi nápadně připomíná také první řadu televizního seriálu True Detective (u nás "Temný případ"), včetně důrazu na chudobu obyvatel či okultní symboly. Hra se inspirací nijak netají a v jednom okamžiku dokonce i cituje slavný výrok "time is a flat circle". Příběh je každopádně hlavním tahounem hry a pokud máte výše uvedené seriálové reference rádi, můžete si být poměrně jistí, že vás hra strhne. Kromě napínavé zápletky a celkově fascinujících postav za to může především samotný agent York/Zach, který je opravdu mimořádně skvěle napsaný i zahraný (stejným hercem, jako v prvním díle... který mimochodem těch deset let od první hry nikde jinde nehrál).

Kontroverzní stav hry

Jak se to celé ale hraje? Nuže vzdáleně by šlo hovořit o survival hororu ve stylu Resident Evil, smíchaném s lehkým průzkumem poměrně rozlehlého otevřeného světa. Pokud jste hráli třeba Evil Within 2, máte docela dobrou představu, až na to, že přes den se po městečku pohybujete poměrně normálně a opravdu spíše vyšetřujete (nebo hrajete bowling či házíte žabky s kameny u potoka), než střílíte. Jakmile se ale přesunete z reality do tzv. Druhého světa, přichází na řadu démoni a vaše věrná pistole, morfující v cosi podobného filmu Videodrome režiséra Davida Cronenberga.

Je mi jasné, že vše výše napsané zní některým z vás až podezřele dobře a říkáte si: kde je háček? Stejně jako před deseti lety u jedničky, i zde vězí problém v úrovni technického zpracování. Jelikož hra vyšla exkluzivně pouze pro Switch, jejím největším problémem jsou naprosto šílené propady plynulosti, obzvláště pokud se pohybujete v exteriérech. O moc lépe na tom není ani celkově kvalita grafiky nebo animací. Navzdory tomu lze ale hru docela dobře hrát a jelikož jejím hlavním tahounem je skutečně příběh, sám jsem se divil, jak snadno jsem jí jinde naprosto nepřijatelné prohřešky odpustil.

Hru můžete zakoupit v Xzone.

Recenze Deadly Premonition 2: A Blessing in Disguise
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Paranormální detektivka s velmi nekonvenčním hrdinou a příběhem, silně inspirovaná seriály Twin Peaks a True Detective. Pokud jste fanoušky těchto předloh (nebo prvního dílu hry), lze ji doporučit. A to navzdory skutečnosti, že její problémy s plynulostí jsou snad nejhorší, co jsme za poslední roky viděli. Charisma hlavního hrdiny a unikátnost příběhu ale technické nedostatky přebily, alespoň pro mne.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Charismatický hlavní hrdina
Fascinující příběh a styl
Inteligentní napojení na příběh jedničky
Postavy a herecké výkony
Jedinečná atmosféra
Pekelné propady plynulosti
Snad kromě postav ošklivost grafiky
Poněkud povrchní hratelnost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama