Recenze deskové hry Assassins Creed: Valhalla – Orlog
Speciály Assassin's Creed: Valhalla Článek Recenze deskové hry Assassins Creed: Valhalla – Orlog

Recenze deskové hry Assassins Creed: Valhalla – Orlog

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Oblíbená hra je tu, a stojí za to.

Reklama

Nadchla vás během hraní Assassins Creed: Valhalla minihra Orlog? Dnes pro vás máme text orientovaný na její fyzickou verzi, kterou jste si zamilovali ve chvílích, kdy někdo nepadal pod vaší sekerou. Zda stojí za to, vám poví následující řádky.

  • Počet hráčů: 2
  • Herní doba: 15 – 30 min
  • Cena: 999 Kč (Tlama Games)
  • Poskytnuto: Asmodée-Blackfire
  • Věk: 8+

Assassins Creed: Valhalla – Orlog proti sobě staví dva válečníky

Vikingská kultura je drsná, i její zástupci si však čas od času chtěli spočinout. A jednou z takových alternativ byl i Orlog, ve kterém dvojice bojovníků či statných válečnic vrhá kostkami ve snaze eliminovat svého konkurenta. Namísto jedniček, dvojek, trojek a řady dalších hodnot tu máte pouze obrázky tradiční výstroje každého válečníka. Tedy ve většině případů. Na kostkách vám může padnout řádně naostřený šíp, nabroušená sekera, štít, rány odrážející zbroj, magicky vyhlížející ruka, nebo některý z výše zmíněných obrazců ve zlatém rámečku.

Recenze deskové hry Assassins Creed: Valhalla – Orlog

Zatímco v klasických kostkách má člověk po hodu hned jasno, tady se jednotlivé obrázky navzájem dokáží rušit. Je však jen na vás, zda se vrhnete do ofenzivy (sekera způsobuje zranění), či naopak sáhnete po obranné strategii (brnění vykrývá zásahy sekerou do ztracena). Obdobně jako střet sekery a zbroje funguje také souboj štítu se šípem, který se do něj zkrátka zabodne. Ruka je mimo tento boj, jedná se totiž o symbol, s jehož pomocí kradete nepřátelské žetony, které je do jisté míry možné označit za místní variantu penízků, k nimž se dostáváte tak, že se vám podaří hodit zlatou stranu kostky generující vedle schopnosti také přízeň bohů.

Bohové dokáží změnit směr partie

Zajímavé je, že v rámci svého tahu můžete v Orlog po hodu část kostek odložit a házet se zbytkem. Celkem si je možné hodit třikrát, načež hází váš protivník. Každý hráč startuje celkem s patnácti životy, které mu během hraní různě ubývají. Když zkrátka dostatečně nepromyslíte svou strategii, nebo se od vás odvrátí štěstí, můžete během jediného kola přijít o 1/3 životů. Vše tu ovšem nestojí pouze na kostkách, protože Orlog vedle nich pracuje ještě s přízní bohů, což je ve své podstatě faktor, s jehož pomocí je možné občas mírně přiklonit štěstí na vaši stranu. Je však nutné říct, že tu nic není zadarmo, takže pomocnou ruku zkrátka musíte zaplatit určitým objemem herních penízků (žeton přízně bohů).

Recenze deskové hry Assassins Creed: Valhalla – Orlog

Bez peněz totiž odmítají božské entity makat. Některé si žádají více, jiné naopak méně. U všech však mohou být jejich síly rozvinuty navýšením obnosu, který jim obětujete, takže je to zkrátka investice, u níž můžete počítat s tím, že se vám do jisté míry vrátí. Když tedy budete mít štěstí, protože to je stále faktor, se kterým je nutné pracovat. Bohů je v Orlogu dostupných dvacet, takže možností, po nichž se dá sáhnout, není úplně málo. Samotný počet je definován primárně tím, jak náročnou verzi se rozhodnete hrát. V té pro začátečníky totiž máte pouze tři, zatímco normální vám nabídne tři z dvaceti, které po vybrání máte po celou dobu partie.

Když si však zatoužíte celkový zážitek trošku znepříjemnit, je tu ještě varianta pro experty. V ní pěkně ze startu ze zásoby žetonů odstraníte na střídačku kartu, načež si jednu vezmete. Jakmile máte tři, začíná kolo. Trojlístek však není ničím stálým, každé kolo si vezmete novou trojici, kvůli čemuž nemáte nikdy úplně jisté, jaké možnosti se vám dostanou do rukou. Samotná nabídka božských karet je opravdu rozsáhlá. Jak už bylo řečeno, k dispozici máte dvacet různě laděných kousků s odlišnými pořizovacími hodnotami a především schopnostmi. Na své si vlastně přijdou fanoušci většiny severských bohů.

Recenze deskové hry Assassins Creed: Valhalla – Orlog

Během hraní můžete použít kartu s Mímem. Ten vás odmění za ztracené životy tím, že vám za ně dá „penízky“. Skuldi vašeho soupeře zase dokáže připravit o finance v případě, že mu na kostkách padnou šípy. Čím více šípů, vím více na mizinu ho přivede. Působivá je pak Frigga, která vám dá možnost znovu hodit svými, či soupeřovými kostkami, takže lze značně ovlivnit to, jak nakonec bude vypadat celkové vyhodnocení.

Assassins Creed: Valhalla – Orlog cílí na široké publikum

Už kostky ve druhém Zaklínači ukázaly, že svět má zájem o fyzické verze miniher. Orlog chce vyhovět fanouškům Assassins Creed: Valhalla. A minimálně za sebe bych řekl, že se jedná o povedený kousek, jehož zpracování patří mezi ta povedenější. Základní myšlenka hratelnosti stojí na taktice. Je tu však dostatek prostoru pro štěstí. Už normální varianta je slušná, avšak minimálně za sebe jsem si oblíbil obtížnost pro veterány, protože právě ta do hry přináší jistou nutnost se seznámit s jednotlivými bohy a především je správně užívat.

Za sebe bych Orlog doporučil hlavně fanouškům kostkových her, toužícím po jisté formě nástavby, kterou ve své podstatě představují karty bohů. Základní myšlenka tohoto kousku není nikterak náročná, takže si na své přijdou jak veteráni, tak i nováčci. Prim bude hrát hlavně zvolená obtížnost.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama